Fiala není šéf jako Babiš. Těžké úkoly nechává na ministrech a ti se v tom plácají, říká expert

Expremiér Andrej Babiš (ANO) byl jediný velký šéf, vše se točilo kolem něj. Premiér Petr Fiala (ODS) sice umí mluvit srozumitelně, ale má ve vládě roli dirigenta, důležité úkoly nechává na jednotlivých ministrech. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Je toho názoru, že šéfové resortů mnohdy předvádí svou neobratnost a v daných úkonech se plácají.

„Vše je strašně nesrozumitelné. Pokud pomohl Fialovu vládu vynést do Strakovy akademie jakýsi pocit nespokojenosti s chaosem, který byl spojován s vládou Andreje Babiše, tak to vypadá, že se v chaosu možná trochu pokračuje,“ podotkl Jelínek.

Připomněl, že premiér sliboval, že ministři budou před novináře a veřejnost vycházet už s jasně vydiskutovanými návrhy. „Nakonec se ukazuje, že sledujeme takovou všehochuť návrhů koaličních stran, přestřelky v koalici i s opozicí. Z tohoto chaosu vzrůstá i nervozita a nespokojenost, která se projevuje u někoho tím, že volit nepůjde, bude volit jinak než posledně, vyjde do ulic a u někoho, že úplně ztratí důvěru v politiku a náš ústavní systém,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialova vláda je horší než Babišova i Sobotkova, míní občané. Kritizují její činnost i složení

Zároveň Jelínek souhlasil s výrokem komentátora Radka Kubička z pořadu 360° na CNN Prima NEWS, který mínil, že bývalá vláda měla jednoho chaotického řečníka – Andreje Babiše – a současná vláda jich má hned několik. „Vycházelo to z toho, že Babiš byl jediný velký šéf, vše se točilo kolem něj. Premiér Fiala umí mluvil vcelku srozumitelně, dokonce trpělivě, ale na druhou stranu má ve vládě roli jakéhosi moderátora a dirigenta,“ vysvětloval.

Fiala podle něj nechává řadu důležitých úkolů právě na jednotlivých ministrech. „A ti se v tom skutečně plácají a často předvádějí ať už svoji neobratnost, tak třeba i neschopnost pochopit fungování samotného státu. Debata o důchodech jenom dokresluje přístup politiků k tomu, že nedokáží mnohdy seřadit ani priority,“ uvedl.

Následně se ve své kritice zdržel u ministerstva financí. „Není to jen o tom, že se od podzimu, kdy něco vláda slibovala, situace k dnešku změnila. Často přestřelila – a možná i úmyslně – některá očekávání třeba při výběru daní, například u té z mimořádných zisků. Týkalo se to ale i odhadu inflace, který resort financí hrubě podcenil, ačkoliv na ni experti upozorňovali,“ jmenoval.

Stejně tak se podle něj veřejnost stala svědkem toho, kdy ministerstvo do státního rozpočtu nezahrnulo peníze na mimořádné valorizace penzí. „Ačkoliv se vědělo, že nějaká valorizace proběhne. To jsou podle mě věci, které jsou pro vládu buď nezajímavé, nebo je to ukázka toho, že na spoustu věcí ministři zapomínají a podceňují je. Na veřejnost to nepůsobí dobře. Když poté přijde zkušený opoziční rétor a řekne: „‚Podívejte se, jaká jsou to nemehla‘, tak se nedivím, že voliči tento dojem také získají,“ uzavřel.

Tagy: