Problém vyjít s platem má víc než polovina Čechů. Odráží se to na jejich výkonu i zdraví

Kde ty peníze jsou?

Dopady vládou schváleného konsolidačního balíčku pocítí úplně každý

Pokles reálných příjmů vede k finančním potížím čím dál většího podílu českých zaměstnanců. Potíže vyjít se mzdou má 55 procent lidí, výrazné obtíže má pětina zaměstnanců. Vyplývá to z dat společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

V posledních 12 měsících zažilo podle LMC 12 procent zaměstnanců vážné potíže, jako jsou exekuce či kontakt s vymahačem dluhů. Potíže se podle tzv. JobsIndexu odráží i na pracovním výkonu a zdraví.

Zvýšení mzdy v letošním roce očekává podle společnosti 58 procent zaměstnanců, ale jen necelá desetina lidí čeká zvýšení mzdy nad deset procent, které by z jejich pohledu bylo adekvátní.

Vyšší mzda je podle LMC zdaleka nejčastějším důvodem ke změně práce. Mezi stávajícími zaměstnanci osm procent říká, že budou nuceni v dohledné době změnit práci, aby svou finanční situaci zvládli. Největší podíl zaměstnanců by ke změně práce přesvědčil 20 až 30procentní nárůst mzdy. „Takové nabídky budou vzhledem k nedostatku kandidátů stále častější. Firmám, které nebudou mzdy adekvátně zvyšovat, hrozí masivní odliv lidí,“ uvedla LMC.

Podobná situace je v Evropě. Podle průzkumu LMC prostřednictvím portálu Platy.cz v Evropě jen jeden ze čtyř zaměstnanců vyjádřil spokojenost nebo úplnou spokojenost se svým finančním ohodnocením. Naopak 32 procent respondentů uvedlo, že jsou se svými výdělky nespokojeni.

Z hlediska odměňování se více než polovina evropských respondentů cítí v práci podhodnocená, zatímco pouze jedno procento se vnímalo jako nadhodnocené. Zároveň 26 procent respondentů uvedlo, že své současné mzdy považují za přiměřené.

Tagy: