Podezřelý finiš půlmaratonu v Pekingu: Trojice Afričanů zřejmě nechala vyhrát domácího atleta

Čínský atletický svaz prověřuje způsob, jakým čínský běžec Che Ťie vyhrál pekingský půlmaraton. Záběry z cílové rovinky totiž ukazují, jak trojice afrických běžců – zřejmě úmyslně – zpomaluje, pouští Číňana před sebe a nechává jej vyhrát. Keňský atlet Willy Mnangat, který skončil na druhém místě, vše vysvětluje tím, že závod neběžel soutěžně a jen pomáhal Che Ťiemu udržet tempo.

Na videozáznamu ze závodu je patrné, jak se Keňan Willy Mnangat otáčí k čínskému běžci a gestem mu dává najevo, aby se posunul dopředu. To vše se odehrálo ve chvíli, kdy čtyři muži běželi těsně za sebou jen několik desítek metrů před cílovou páskou, upozornila americká CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Schick s Hložkem senzačně slaví titul v německé lize. Bayern po 11 letech vyšel naprázdno

Bývalý světový rekordman v běhu na pět kilometrů Robert Keter, který rovněž pochází z Keni, pak, jak naznačuje záznam, mával na Che Ťieho, aby skupinu předběhl. Zároveň signalizoval svému krajanovi a Dejene Hailuovi z Etiopie, aby se drželi zpátky.

Číňan nakonec závod vyhrál a přebral také prémii ve výši 5500 dolarů (zhruba 130 tisíc korun). Africká trojice se podle CNN umístila na společném druhém místě, a to jednu sekundu za vítězem.

Ze záznamu je také patrné, že Che Ťie není z vítězství příliš nadšený, a to přesto, že zlato ze soutěžního půlmaratonu získal poprvé v kariéře. Novinářům v cíli řekl, že „nebyl v nejlepším soutěžním rozpoložení“. Kontroverzní finiš neřešil.

Nechal jsem jej vyhrát, je to přítel

Situace se následně začala hojně rozebírat na čínských sociálních sítích. „Férovost je vždy základem sportovního ducha,“ napsal jeden z uživatelů. Spousta z nich také žádala prošetření celé situace. „Podporuji vyšetřování, protože fair play je ve sportu zásadní,“ dodal další.

V pondělním prohlášení organizátoři závodu a Čínský atletický svaz uvedli, že záležitosti přikládají velký význam a započali vyšetřování. Sportovní společnost Xstep, která sponzoruje jak Che Ťieho, tak pekingský půlmaraton, sdělila státnímu listu The Paper, že situace je „prověřována více stranami“.

„Není to sprinterský finiš pro nikoho jiného než pro Che Ťieho. Člověk nemusí být génius nebo běžecký expert, aby na to přišel,“ řekl sportovní analytik Mark Dreyer, autor knihy Sportovní velmoc: Pohled zevnitř na snahu Číny být nejlepší.

Mnangat ale vše vysvětluje tím, že trio afrických atletů bylo najato proto, aby Che Ťiemu v průběhu celého závodu udávalo tempo. „Nevím, proč na mé číslo na hrudi napsali moje jméno, místo aby mě označili za pacemakera (vodiče, pozn. red.). Mým úkolem bylo udávat tempo a pomoci mu vyhrát,“ řekl Keňan BBC s tím, že závod neběžel soutěžně. Bezprostředně po závodu ovšem Keňan řekl, že nechal čínského soupeře vyhrát, protože je jeho přítel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Byla to bouře, jásá Procházka po výhře. Nejsem samuraj, jen chlápek z Česka, vzkázal Rakičovi

Tagy: