Finsko a Švédsko v NATO? Na nasazení jednotek zrcadlově odpovíme, hrozí Putin

Vladimir Putin, prezident Ruska

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil záběry, které ukazují ruský útok na obchodní centrum v Kremenčuku. Při něm zemřelo nejméně 20 lidí. Další raketový útok Rusové podnikli na Dnipro, Sumy, Charkov i Mykolajiv. Podle českého premiéra Petra Fialy musí být postup Západu vůči Rusku naprosto zřetelný. Americký prezident Joe Biden zase oznámil posílení armády USA v Evropě. Přislíbil stíhačky F-35 v Británii, torpédoborce ve Španělsku a armádní velitelství v Polsku.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusko se neobává vstupu Finska a Švédska do NATO, na nasazení vojenských jednotek aliance do těchto skandinávských zemí ale zrcadlově odpoví. Podle agentury TASS to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajina a Rusko si vyměnily 144 zajatců, jde o největší výměnu od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka. Mezi 144 Ukrajinci je 95 obránců mariupolských oceláren Azovstal, z toho 43 vojáků pluku Azov.

Zvolený ukrajinský starosta Chersonu Ihor Kolychajev byl podle proruských představitelů města v úterý zatčen několik hodin předtím, než Ruskem podporovaná správa regionu oznámila plány na uspořádání referenda.

Počet obětí ruského raketového úderu na nákupní centrum v Kremenčuku stoupl na 20. V zasažené budově bylo tou dobou více než tisíc civilistů.

„Jde o jeden z nejbezostyšnějších teroristických činů v evropské historii. Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategickou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj, zároveň zveřejnil video z útoku.

Další raketový útok Rusové podnikli na Dnipro, uvedly ukrajinské úřady. V noci na středu dopadaly ruské rakety také na Sumy, Charkov a Mykolajiv. Podle úřadů zemřelo několik lidí.

Tagy: