Formule na Pražském okruhu? Za frajeřinu hrozí vážné postihy. Trest může dostat i majitel vozu

Policisté pátrají po řidičích formulí, které se proháněly po Pražském okruhu.

Kvůli formulím, které se o víkendu proháněly po Pražském okruhu, by nemuseli mít problémy se zákony pouze řidiči, kteří seděli za volantem. Teoreticky mohl být potrestaný majitel vozu. Pokuta se může vyšplhat maximálně na 50 tisíc korun.

Podle policie je jasné, že by formule po silnicích jezdit neměly. Záběry, které se šíří na sociálních sítích, rozčílily i ředitele českých dopravních policistů. „Určitě to není záležitost policie, ale i kolegů kriminalistů, kteří se na tom podílejí,“ uvedl Jiří Zlý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po dálnici D4 se opět proháněla formule. Řáděním odvážlivce se bude zabývat policie

Najít řidiče bude těžké, už v minulosti se policisté setkali s podobným případem, kdy byli přesvědčeni, že našli člověka, který seděl za volantem červeného monopostu, který v roce 2019 jezdil po dálnici D4. Úředníci na radnici v Příbrami s ním ale řízení zastavili, protože se ho kvůli helmě nepodařilo jednoznačně rozpoznat. A to by se mohlo opakovat i nyní.

Šéf dopravní policie ale připouští, že problém by mohl mít i ten, komu auto patří: „Je tam postih jak v souvislosti s tím provozovaným vozidlem, tak samozřejmě s přestupkem řidiče samotného,“ sdělil Zlý.

Žlutý monopost patří podnikateli Janu Šefrnovi, který ho v sobotu řídil na výstavě v Blatné. Majitele se redakce CNN Prima NEWS snažila kontaktovat nedaleko Prahy, kde bydlí. Na zazvonění nám ale nikdo neotevřel. „Formuli má, ale moc s ní tady nejezdí, občas je vidět za brankou,“ sdělila CNN Prima NEWS jedna z místních.

Seznam Zprávy jméno podnikatele zmínily také v souvislosti s černou stavbou inženýrských sítí pro rodinné domy přímo na okraji obce, kde bydlí. Vedení obce se k problému příliš vyjadřovat nechtělo. „Nezlobte se, určitě se vyjadřovat nebudu, vše pokračuje, jak bylo napsané,“ uvedla pro CNN Prima NEWS místostarostka.

Chování řidičů se divil i ministr dopravy. „Pokud to někdo používá jako frajeřinu, chtěl bych říct, že se jedná o závažné nebezpečné chování, které bude předmětem vážných postihů,“ okomentoval záležitost Martin Kupka (ODS) a dodal, že se díky změnám v silničním zákonu budou moct podobné excesy na silnicích postihovat přísněji, než tomu je nyní.

Tagy: