FOTOGALERIE: Snímky před a po katastrofě. Jak tornádo proměnilo jihomoravské obce

Obyvatelé zasažených obcí budou zřejmě ještě dlouhé týdny sčítat veškeré škody. Jihomoravské vesnice, kterými se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo, se budou z katastrofy vzpamatovávat roky a zřejmě nikdy se nevrátí do své původní podoby. Podívejte se, jak postižené obce vypadaly před přírodní katastrofou, která nemá v novodobých českých dějinách obdoby.

Čtvrteční mimořádně silné bouřky zničily zejména na Hodonínsku a Břeclavsku stovky domů a způsobily škody za stovky milionů lidí. Pět lidí zemřelo a desítky dalších se zranily. Pomoc nabízí stát i okolní země, kraj, ostatní regiony, firmy a podnikatelé, neziskové organizace i jednotlivci, ve sbírkách už se vybraly na pomoc jižní Moravě desítky milionů korun.

Jedním ze symbolů řádění živlů se stal kostel v obci Hrušky, kterému tornádo utrhlo střechu. Nejpostiženější jsou obce Týnec, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín, Hrušky a Břeclav, také ve Valticích jsou škody prakticky na všech domech i památkách včetně zámku zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

V Hruškách tornádo zničilo třetinu obce. Z některých domů zbyly jen obvodové zdi bez oken a střech, bude je zřejmě nutné zbourat. Místní se do obce vracejí po kontrole statika. Obyvatelé Lužic, kudy se tornádo také prohnalo, přirovnávají jeho příchod ke zvuku blížícího se vlaku nebo dunění tanků.

Tornádem způsobené škody podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 kilometrů v hodině a výše. Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Při F4 je rychlost kolem 267 kilometrů za hodinu. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku zatím zaznamenáno nebylo, uvedl ústav. Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR řekl, že předpovědět tornádo je velmi složité a v podmínkách ČR to není možné.

Tagy: