Expert naznačil, proč se Gabčíkův samopal zasekl. A představil pistoli, která měnila dějiny

Pavel Černý ve studiu CNN Prima NEWS

Operace Anthropoid (527)

Bývalý policejní instruktor a podplukovník v záloze Pavel Černý ve studiu CNN Prima NEWS představil zbraně, se kterými 27. května roku 1942 provedli českoslovenští vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Atentátníci chtěli původně Heydricha usmrtit samopalem Sten Gun, zbraň se ale zasekla. Ke slovu tak přišel granát, na následky výbuchu později Heydrich zemřel. Po válce se v průběhu let začala šířit řada teorií o tom, proč tehdy Sten Gun nevystřelil. Nejčastěji se hovořilo o tom, že Gabčík ze stresu špatně složil nebo přeplnil zásobník.

„Zbraň byla rozložená na tři části. Gabčík dělal montáž poslepu v aktovce, kterou měl skrytou pod baloňákem. Musel to udělat netransparentně, aby nevyvolal pozornost, z toho možná vyplynulo to selhání,“ řekl Černý pro CNN Prima NEWS s tím, že podrobnosti útoku představuje nový dokumentární film Anthropoid: Zatáčka aneb zabili jsme Heydricha.

Střelba na útěku

Po atentátu začali parašutisté z místa činu utíkat, Gabčíka ale pronásledoval Heydrichův řidič Johannes Klein. Gabčík na svého pronásledovatele opakovaně vystřelil ze své pistole (šlo o Colt Model 1903 Pocket Hammerless) a zasáhl ho do nohy. Podle některých pramenů Gabčík dokonce stejnou zbraní vystřelil i na Heydricha.

Gabčík a Kubiš se posléze s dalšími spolupracovníky ukrývali v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Jejich pozici nakonec vyzradil kolaborant Karel Čurda. Gestapo tak kostel oblehlo. Po marném boji spáchali atentátníci sebevraždu. Slavný Colt tak s největší pravděpodobností přišel ke slovu ještě jednou.

Tvůrci zmíněného dokumentárního filmu použili při rekonstrukci atentátu skutečnou zbraň, kterou v osudný den držel v ruce Gabčík. „Byla to pistole, kterou mířil na Heydricha, kterou střílel na jeho řidiče Kleina a se kterou se na 99,9 procenta zastřelil. Nikdy se ale nenašla střela. Pistole byla silnější ráže a střela prošla lebkou,“ vysvětlil Černý.

Tagy: