U Srí Lanky už deset dní hoří loď s chemikáliemi. Pobřeží připomíná skládku

V ekologickou katastrofu se proměnil požár kontejnerové lodi poblíž pobřeží Srí Lanky. Plavidlo totiž převáželo tuny chemikálií, které se nyní vpíjí do mořské vody. Mikroplasty z lodi se navíc vyplavují na pobřeží, které teď připomíná obří skládku. Smetí na místě sklízejí námořníci v ochranných oblecích.

Singapurská loď MV X-Press Pearl začala hořet u Srí Lanky 20. května. Požár podle listu The Guardian způsobil nejspíše únik kyseliny dusičné. Námořnictvo z Cejlonu i indická pobřežní stráž se už více než deset dní v kuse snaží požár dostat pod kontrolu. Zatím se to ale nedaří.

V podpalubí plavidla jsou navíc tuny nebezpečného odpadu, které kontaminují mořskou vodu. Na lodi bylo zhruba 25 tun kyseliny dusičné, hydroxidu sodného a dalších nebezpečných látek. Kromě nich bylo na lodi 28 kontejnerů se surovými materiály, které se používají na výrobu plastových tašek. V lodi bylo ještě přes 300 tun paliva.

Z plavidla nadále stoupá dým a z místa katastrofy jsou slyšet občasné výbuchy. Chemický únik už způsobil naprostou devastaci části pobřeží Srí Lanky. Chemikálie také ohrožují mořské živočichy a korály.

V okolí doutnající lodi proto nyní nesmí nikdo rybařit. Na pobřeží Srí Lanky operují námořníci v ochranných oblecích, kteří se snaží tlustou vrstvu plastů a chemikálií z pláže odstranit. Na místě pomáhají také buldozery.

Tagy: