GLOSA: Pokrytečtí Němci. Jaderná energie z Česka jim nesmrdí, doma ale sáhnou po uhlí

Uhelná, tepelná elektrárna RWE Niederaussem

Německo je jedním ze států Evropy, který mohutně usiluje o zelenou revoluci v energetice a přechod na obnovitelné zdroje. Jenomže plán se mu podle představ nedaří a na zimu obnoví další uhelné elektrárny. Tedy nejšpinavější zdroje, které vůbec mohou být spuštěny. Přitom tomu není tak dávno, co si sebemrskačsky utlumili celou jadernou energetiku. Němci před zimou, a zejména v době vysokých cen energií, hazardují s energetickými dodávkami. Situace by mohla být úsměvná, pokud by na západ od nás neproudila elektřina vyrobená v České republice. A to i z pro ně nenáviděných jaderných elektráren. Němci se tak přinejmenším jeví hodně pokrytecky.

Jaderná energetika byla v Německu odsouzena k zániku po havárii elektrárny v japonské Fukušimě. Před dvanácti lety se o konec výroby zasadila tehdejší kancléřka Angela Merkelová. Její rozhodnutí dokončila letos současná vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze. Poslední elektrárny Isar 2 v Bavorsku, Emsland v Dolním Sasku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku byly odstaveny v polovině dubna.

ČTĚTE TAKÉ: Nobelovu cenu za ekonomii získala potřetí v historii žena. Stala se jí Američanka Goldinová

Rozhodnutí o útlumu posledních elektráren ale přišlo v době energetické krize. Navíc se Němci připravili o čistý zdroj, který má minimální dopad na životní prostředí. Dokonce i v rámci taxonomie Evropské komise jádro zařadila mezi ekologicky přijatelné zdroje. Nutno dodat, že po tvrdých vyjednáváních, kde se o příznivý výsledek zasadil i europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Němci se však střílejí do nohy a k jádru se už nechtějí vracet. Mnohem radši otevřou jako zálohu špinavé uhelné elektrárny od společnosti RWE a LEAG. Nejde přitom o žádnou novinku. Podobný scénář se odehrál loni, kdy si tamní energetika zajistila výkon přesahující 7 GW v uhelných elektrárnách.

Situace je o to absurdnější, že Německo vystupuje jako jeden z průkopníků zelené energetiky. Snahou našeho západního souseda bylo mít levný plyn k zajištění levných energií pro své občany. Strategie padla výbuchem plynovodu Nord Stream 2, po kterém se Němci museli spolehnout na staré dodávky. Pohádka o tom, že se elektřina bude vyrábět z laciného plynu v plynových elektrárnách a za pomocí obnovitelných zdrojů, padla.

Češi dodávají elektřinu do Německa i Rakouska

Na chaotickou německou cestu ale doplácejí všichni. Francie například dodává do Německa velké množství energie vyrobené z jaderných elektráren.

Podobně je na tom i Česká republika. Naše energetická soustava přijímala elektřinu z Německa v minulých letech. To se letos změnilo a od dubna do srpna se stalo Česko čistým vývozcem elektřiny do Německa. A to v době, kdy byly optimální podmínky pro solární elektrárny. Důvod byl očekávaný, tedy pokles výroby větrných a uhelných elektráren. Netřeba připomínat, že uhelné elektrárny se v České republice podílejí na výrobě elektřiny téměř z poloviny a velkou část má i jaderná energetika. Tedy ta, která Němcům velmi vadí.

A jak je na tom německá energetika v současných podzimních dnech? Kvůli slunečnému počasí se na popředí drží výroba ze solárních elektráren. Na výrobě elektřiny se podílí z jedné třetiny. Následují uhelné elektrárny z 25 procent. Požadavky na uhlí ale budou postupem zimy růst a v akci se projeví i plynové elektrárny. V momentě, kdy nesvítí a nefouká, se z obnovitelných zdrojů energie stávají posměšně občasné zdroje.

Česká republika oproti tomu vyrábí elektřinu ze 40 procent z uhlí a z dalších 35 procent z jaderných elektráren. V úterý se navíc téměř 20 procent dostupné elektřiny exportovalo do Rakouska neboli do země, kde má jaderná energetika ještě horší jméno než v sousedním Německu.

Naši západní sousedé se nesmyslně omezují ve využívání zdrojů, které nejsou vůbec škodlivé a jejich bezpečnost je na vynikající úrovni. Místo toho zatěžují životní prostředí i přes proklamace o zelené politice. Je s podivem, že tamní politici drží pevnou linii, ačkoli veřejnost si většinově přeje návrat jaderné energetiky.

Tagy: