Grotty, pávi i orloj. Na zámku v Ploskovicích se točilo mnoho českých pohádek

Zámek Ploskovice

CNN_Domácí: VERSAILLES

Zámek v Ploskovicích na Litoměřicku z 18. století si velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská vybavila v italsko-čínském slohu jako malé Versailles. Dodnes si jej jako místo pro natáčení vybírají štáby z celého světa.

Při pohledu na honosnou stavbu je jasně patrné, že se velkolepostí Ploskovického zámku chtěla vévodkyně vyrovnat přepychovým stavbám zahraniční šlechty. Mnoho dokumentů ale majitelka zatajila, stejně jako jméno architekta, který Ploskovice navrhl.

„Říká se, že Anna Marie Františka Toskánská nechtěla, aby se svět dozvěděl, kolik celá stavba stála. Sama vyplácela své dělníky a veškeré účty ihned pálila,“ prozrazuje zdejší kastelánka Jana Zimandlová. Na interiérech se opravdu nešetřilo. Například sál zdobí unikátní orloj a stropní malba je alegorií čtyř světadílů. A byl zde i výtah.

Návštěvnický okruh zahrnuje celkem jedenáct místností včetně ložnice Ferdinanda I. Habsburského, který jako nový zámecký rezident rozšířil zámek o další patro. „Postel je posazena na pohyblivých válcích, takže se s ní dá pohybovat. Ferdinand, který byl již už starý a nemocný, tak na ní mohl vyjet třeba na arkádu na sluníčko,“ řekla Zimandlová v pořadu Prima Česko.

Ložnici měl Ferdinand na svou dobu funkčně zařízenou, nechyběla ani malá toaleta s kbelíky na vodu. Ve vedlejší pracovně po něm zůstal autentický dřevěný stůl, v jídelně pak skleněné svícny z Kamenického Šenova, císařský servis vyrobený v Klášterci nad Ohří nebo unikátní ochlazovač vína.

Po roce 1918 byl zámek zestátněn a stal se letním sídlem ministerstva zahraničních věcí, jezdil sem hlavně Edward Beneš s manželkou. Následně zámek sloužil jako ideologická škola pro mladé nacisty, od konce 60. let je zpřístupněný veřejnosti.

Oblíbili si ho hlavně filmaři, kteří tu natočili spoustu známých pohádek: například Jak si zasloužit princeznu, Princ a Večernice, Čertova nevěsta, Duch nad zlato, Jezerní královna. Na zámku se ale vystřídala i řada světových umělců, videoklip zde natáčela například královna světové popmusic Kanaďanka Celine Dion.

Přímo pod zámkem se nacházejí tzv. grotty – uměle vytvořené vodní jeskyně z počátku 18. století.  „Je tu mnoho barokních kašen. Když stříkaly vodu, šumění vody bylo slyšet po celém zámku a dodávalo mu příjemnou atmosféru,“ zdůrazňuje kastelánka. Grotty sloužily hlavně k ochlazování panstva v parném létě.

Zámek se pyšní také osmihektarovým parkem ve stylu pařížského Versailles. Jeho stálými obyvateli je i více než dvacítka pávů. A zdejší obyvatelé si to zde bez nich nedokážou představit. „Sice dělají trošku kravál, ale to nevadí,“ usmívá se jeden z místních.

Tagy: