Gruntorád drží hladovku navzdory Jurečkovým slibům. Neobměkčí mě, všem škodí, říká chartista

Jiří Gruntorád drží kvůli nízkým důchodům disidentů protestní hladovku.

Jiří Gruntorád už třetí den hladoví před Úřadem vlády. Bývalý disident a politický vězeň bojuje hladovkou za vyšší důchody pro signatáře Charty 77 a požaduje odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Ten podle něj neměl zájem na zlepšení finanční situace aktivních účastníků protikomunistického odboje. Ministr se podle svých slov situací zabývá.

Gruntorád hladoví kvůli bývalému disidentovi a signatáři Charty 77 Karlu „Charliemu“ Soukupovi, kterého komunisté donutili k emigraci. „On je jeden z těch vyhnaných, který měl po návratu v roce 2019 důchod asi 3 500 (korun). Dnes už má důchod nějakých šest tisíc, což je samozřejmě legrační,“ vysvětlil Gruntorád pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš: IT není jenom pro chlapečky. Bez umělé inteligence zůstaneme montovnou, dodal Pavel

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil případ Karla Soukupa prověřit. „Dnes jsem uložil, aby mu byl přiznán důchod v průměrné výši v Česku do doby, než se vyřeší otázka důchodu z Austrálie,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Podle opozice se problém s důchody disidentů měl řešit už dříve. „To, jak jsme se po roce 89 postavili k minulosti, bylo velmi nešťastné, i v rámci důchodů. Mělo by se to napravit a narovnat,“ okomentoval poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Lidé, kteří se postavili komunistickému režimu by měli mít minimálně průměrný důchod, míní Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum a zakladatel projektu Paměť národa. „Domnívám se, že by je stát měl benefitovat. Dát jim najevo, že si jich váží, takže podle mě by měli mít dvojnásobný průměrný důchod,“ upřesnil.

Ředitel Centra pomoci Paměti národa podle svých slov ví zhruba o třech desítkách disidentů, kteří by aktuálně potřebovali pomoci s důchodem. Ve skutečnosti však takových případů prý mohou být stovky. Situaci Jurečka dle svých slov řeší a slíbil nápravu: „My samozřejmě budeme monitorovat i zpětně, kdo případně žádal, a kdo byl odmítnut za předchozích ministrů a ministryň. Podíváme se i do minulosti,“ řekl.

To však Gruntoráda nepřesvědčilo. „To mě nemůže obměkčit, protože on této vládě škodí. Škodí sobě a straně tím, co měl udělat a neudělal. Cítím se skvěle a hodlám vydržet tak dlouho jako pan Jurečka,“ dodal bývalý disident.

Tagy:
Marian Jurečka protest hladovka starobní důchod Jiří Gruntorád