Hádka a překřikování v Partii: Poslanci se do sebe pustili kvůli zdražování i Rusku

Poslanci se spolu začali v pořadu Partie dohadovat a překřikovat.

Hádka poslanců v pořadu Partie

Osočování, přehazování viny i neshody provázely diskuzi politiků v pořadu Partie Terezie Tománkové. Poslanci Jan Skopeček (ODS), Aleš Juchelka (ANO), Jan Hrnčíř (SPD) a bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) se neshodli zejména v otázce pomoci lidem v energetické krizi. Dohady nakonec přešly ve vzájemné skákání do řeči a překřikování.

První větší rozpor vznikl mezi Skopečkem a Juchelkou. „Vláda ANO zaspala v dostavení jaderného bloku Dukovan, musíme budovat zdroje, na které můžeme postavit energetickou soběstačnost, tedy jaderné zdroje. V tom se zaspalo,“ kritizoval poslanec ODS. Juchelka byl jeho prohlášením zaskočený. „Koukám, jak si koalice protiřečí, pánové blokovali Dukovany, jak mohli. Řečnili a obstruovali,“ prohlásil na účet Skopečka a Ferjenčíka.

Právě bývalý poslanec Pirátů začal kroky své strany obhajovat. „Kdyby to stavěli Rusové, tak by nám to přece nepomohlo. Když teď bude konflikt s Ruskem...,“ začal, ale zbytek jeho výroku zanikl v křiku ostatních. Skopeček okamžitě doplnil, že hnutí ANO stálo u zrušení tendru na dostavbu Temelína.

Juchelka: Sedm let máte na vše řešení

Juchelka však pokračoval s kritikou. „Ke stolu jste mohli sednout dávno, energetickou krizi tady máme od podzimu minulého roku, už dávno jste to mohli začít řešit. Sedm let v kuse říkáte, že máte na vše řešení, jak vaši experti jsou připravení,“ prohlásil. Skopeček se vlády hlasitě zastával. „Krizi řešíme,“ vykřikoval a zmínil například příspěvky na bydlení.

Celá hádka a zejména kritika ze strany poslance hnutí ANO přišla Skopečkovi neuvěřitelná. „Byli to oni, kteří způsobili požár, a teď kritizují ty, co to chtějí řešit. Posíláme hasičské vozy, ale stejně kritizují, že je posíláme pomalu,“ pokračoval metaforicky. Juchelka následně s klidem oponoval, že ANO pomohlo již minulý rok, a to zejména odpuštěním DPH na energie za listopad a prosinec.

„Řešíme vaše problémy, nestavby a nečinnosti. Kvůli vám rostou ceny energií,“ osočoval Skopeček bývalou vládu. Do diskuze se následně zapojil i Hrnčíř, podle něhož by bylo nejrozumnější odpustit příspěvky za obnovitelné zdroje. „Tato vláda v rozpočtu ještě navrhla snížení příspěvku za solární parky. To znamená jediné, zaplatí to v podstatě spotřebitelé,“ prohlásil.

Skopeček: Říkáte pravý opak

Ferjenčík ho však začal poučovat. „Evidentně nerozumíte tomu, jak to funguje. Stoupla cena energií, takže se tam platí menší doplatek,“ uvedl. Slova se následně znovu chopil Skopeček. „Když si vzpomenu na projednávání rozpočtu, tak SPD vždy kritizovalo poplatky za obnovitelné zdroje. Jestli se nepletu, tak jste často předkládali snížení dotací na obnovitelné zdroje a dnes to kritizujete. Pane kolego, nejde něco dělat ve Sněmovně a ve studiu říkat opak,“ zdůraznil.

Hrnčíř se však ohradil. „O tom tunelu, platby solárních baronů, říkáme, že je třeba omezit, ale i zákonem. Ne že to zaplatí spotřebitelé,“ odvětil. „SPD a ANO něco dělaly, jsou měsíc v opozici, a když děláme něco podobného, tak to kritizují. To je fakt neuvěřitelné,“ doplnil Skopeček. Hrnčíř se na závěr sporu ohradil, že to není pravda. Ačkoliv se následně čtveřice ve studiu uklidnila, k hádkám a překřikování se uchýlila ještě několikrát.

Tagy: