Ať vláda odpustí DPH za energie, říká Hrnčíř. A pak to bude navždy, reaguje Bureš

Lidé mohou s nízkým tarifem ušetřit.

Poslanci Jan Hrnčíř (SPD) a Jan Bureš (ODS) se ve vysílání CNN Prima NEWS neshodli na tom, jak by měla vláda pomoci lidem s drahými energiemi. „Je třeba udělat plošné opatření, třeba odpuštění DPH za energie,“ radil Hrnčíř. Jeho oponent však varoval: „Takové opatření – nulové DPH – bychom měli napořád. Nevěřím tomu, že by někdo řekl, že to bude dočasné.“

Hrnčíř coby zástupce opozice prohlásil, že má pocit, že je vláda Petra Fialy (ODS) bezradná. „Neustále od jejich nástupu slyšíme, že vše budou dělat lépe, jinak. Jak to udělají, se ale asi máme nechat překvapit,“ prohlásil. Kroky současné vlády na pomoc nejpotřebnějším, které ničí vysoké ceny energií, podle něj nejsou vhodné.

„Vyplňovat formuláře a žádat o sociální dávky není vhodné řešení. Je třeba udělat nějaké plošné opatření. Jedním z nich by bylo odpuštění DPH na energie, druhým by bylo odpuštění plateb za solární barony, tedy příspěvků za obnovitelné zdroje, které domácnosti platí navíc,“ radil poslanec.

Následně připomněl, že v Polsku snížili DPH na základní potraviny na nulu a v Maďarsku zastropovali ceny pohonných hmot. „Věci, které domácnosti drtí, naše vláda je přehlíží, absolutně jí to nezajímá,“ pokračoval. Jeho oponent Bureš však zásadně nesouhlasil. Podle něj je nejlepší variantou adresná a cílená pomoc nejpotřebnějším.

Opatření by nebylo dočasné

„Nesouhlasím s tím, že by problém vyřešilo odpuštění DPH na energie. Plošná opatření nikdy nefungují. Společnost má fungovat na principu solidarity. To znamená, že ti, kteří mají vyšší příjmy, jsou solidární s těmi, kteří se nezaviněně dostanou do problému. Když dáme z určitého balíku všem, dostanou nejchudší nejméně,“ připomněl.

Hrnčíř však oponoval argumentem, že se do vysokých cen energií promítly ceny emisních povolenek. „Jde o dodatečnou daň, která je uvalena na spotřebitele. Proto by ji stát mohl kompenzovat odpuštěním DPH na energie. Navíc by to snížilo inflaci,“ myslí si. Bureš si však takovou situaci nedokáže představit.

„Pokud dnes snížíme nebo vynulujeme DPH na energie, tak chci vidět Poslaneckou sněmovnu, která, až by tato doba pominula, by DPH začala zase zvyšovat. Všechny strany ve Sněmovně měly v programu, že nechtějí zvyšovat daně. Nedovedu si představit, jak by tento návrh prošel Sněmovnou. Takové opatření – nulové DPH – bychom zde měli napořád. Nevěřím, že by někdo řekl, že to bude dočasné,“ dodal s tím, že adresná pomoc je lepším řešením.

Tagy:
Polsko energie pomoc opozice Petr Fiala finance kritika DPH energetika vláda sociální dávky Jan Hrnčíř Jan Bureš