Hádka v 360°: Rakušan řídil Hlubučka, teď se směje, zuřil Havlíček. Skopeček se do něj opřel

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO)

360° (1018)

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kritizoval přístup vlády k současným kauzám. Řeč byla jak o kauze Dozimetr, která stála post ministra školství Gazdíka (STAN), tak místopředsedkyni Sněmovny Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO). Podle exministra průmyslu by si z jeho kolegyně přesto měla vzít vláda ještě větší příklad. Narážel tak na setrvání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ten podle něj přímo řídil obviněného exnáměstka Petra Hlubučka (dříve STAN). Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) Havlíčkovi připomněl trestní stíhání šéfa ANO Andreje Babiše.

„Měli jsme tu telenovelu Dozimetr, co k tomu víc říct, to je politická kultura?“ kritizoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Havlíček kabinet kvůli zásahu policie na brněnském magistrátu. Ten se dotkl i kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Šéf lidovců Marian Jurečka ho proto omluvil ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem a premiér Petr Fiala (ODS) Hladíkovu nominaci zatím pozastavil. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka vládní koalici ani nic jiného nezbývalo.

ANO podle exministra zdárně vyřešilo kauzu Stoka v roce 2019, která se týkala brněnské buňky hnutí. Podobně se podle něj hnutí popasovalo i s kauzou Dozimetr. „Jana Mračková Vildumetzová odstoupila, protože do toho nechtěla tahat svoji rodinu. Mělo by to být inspirací pro ostatní. Rakušan, který řídil Hlubučka, se směje ze své židle dál a nedělá vůbec nic,“ kritizoval Havlíček setrvání šéfa STAN ve vládě.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) označil jeho slova za neuvěřitelná. „S vědomím, že jste byl ve vládě pod trestně stíhaným člověkem, který dnes stojí před soudem, si odpusťte tyto věci vůči těm, kteří zastavili nominaci Hladíka,“ vyzval Havlíčka v narážce na soud s Andrejem Babišem kvůli sporné dotaci na areál Čapí hnízdo.

Havlíček připomněl, že exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) byl dokonce odsouzený, přesto se stal poslancem. „Slyšel jste něco ze strany ANO, že by neměl být ve Sněmovně? Naopak, celý soud se nám zdál absurdní,“ poznamenal Havlíček k soudu v kauze Opencard.

Tagy: