Hamáček bude lobovat za české zbrojařské firmy. Kam zamířili jeho kolegové z ČSSD?

Jan Hamáček

Neúspěšní politici hledají práci

Bývalý vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček má novou práci. Lobovat bude za české zbrojařské firmy. A na nové zaměstnání si zvykají i další sociální demokraté, kteří kvůli svému neúspěchu odešli z politické scény. Podle politologa Jana Kubáčka si ale svým odchodem mnohdy nejen finančně polepší. O expolitiky je totiž většinou u firem nebývalý zájem.

Jan Hamáček

Po zhruba šesti měsících od debaklu ve volbách Jan Hamáček zamířil na Hospodářskou komoru. Je místopředsedou sekce obranného průmyslu. „Budu se snažit využít svých zkušeností, abych podpořil české firmy. Pokud český stát vydává peníze na zbraně, tak se budu snažit o to, aby byly v zakázkách zastoupeny i české firmy,“ řekl Hamáček.

Hamáčkovi rozhodně nechybí stresové situace, které jako politik prožíval každodenně. „Určitě mi nechybí stres. Musím říct, že nezávidím kolegům, kteří přišli po nás. My měli covid, oni spadli přímo do války,“ přiznal bývalý šéf ČSSD.

Obecně můžeme říct, že bývalí vrcholní politici jsou vyhledávaným zbožím na trhu práce. „Je to takový zlatý padák, mnohdy si přijdou na mnohem více peněz. Lidé chtějí vicepremiéry poznat osobně, umí lobovat, atd.,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček.

Jana Maláčová

Poté, co prohrála i boj o křeslo předsedkyně ČSSD, se bývalá ministryně práce a sociálních věcí úplně stáhla z očí veřejnosti. Na novinářské dotazy CNN Prima NEWS neodpovídá. Svůj Instagram ale plní fotografiemi z rodinných výletů. Je tak patrné, že stále ještě čerpá energii a teprve se ukáže, kam její kroky povedou.

Jakub Kulhánek

Jakub Kulhánek byl ministrem zahraničí pouhých osm měsíců. Dal o sobě vědět zejména způsobem, jakým řešil kauzu ve Vrběticích. A pochlubit se může i současnou pracovní pozicí. Zamířil do New Yorku, kde je českým velvyslancem při OSN.

Lubomír Zaorálek

Lubomíra Zaorálka jsme vídali ve vysoké politice téměř 30 let. I on po loňských říjnových volbách z politiky nadobro zmizel. Přesunul se na akademickou půdu a přednáší o mezinárodních vztazích.

„Já se teď soustředím na svou novou roli. Jsem rád, že studenti na přednášky chodí. Já to současné vládě vůbec nezávidím, je potřeba nová energie,“ sdělil Zaorálek.

Jan Birke

Ze Sněmovny sice odešel, v politice ale zůstává, alespoň v té regionální. Jan Birke je náchodským starostou. „Osm let jsem seděl ve vysoké politice. Jste tam sám, hodně tam fouká, je tam zima a permanentně vás chtějí sestřelit. Nechybí mi to. Tady, když uděláte něco jako starosta, tak je to hned vidět, buď dostanete pochvalu, nebo sklidíte kritiku,“ uvedl Birke.

Tagy: