Hašek nechce Rusy na pražském zápase NHL. Už je řeší i s ministerstvem zahraničí

Praha se pomaličku chystá na velkou hokejovou slávu. 7. a 8. října se v české metropoli dvakrát představí týmy hvězdné NHL San Jose Sharks a Nashville Predators. Tento zápas udržuje už delší dobu v tenzi brankářskou legendu Dominika Haška. Přál by si, aby se kvůli válce na Ukrajině tento výlet kanadsko-americké soutěže do srdce Evropy netýkal ruských hráčů. Dokonce kvůli tomu jedná s Černínským palácem.

Jakmile bylo na jaře jasné, že cirkus NHL opět dorazí do pražské O2 areny, začal se Dominik Hašek prostřednictvím Twitteru ozývat v angličtině, aby jeho příspěvek byl slyšet i v zámoří. Považoval za nepřijatelné, aby Česká republika přivítala slavné hokejisty, kteří jsou narození v Rusku, když největší stát světa ostřeluje Ukrajinu.

„Pokud bude hráčům z Ruska dovoleno, aby tu hráli, udělám vše pro to, aby se tento zápas v naší zemi neuskutečnil,“ zdůraznil „Dominátor“ ve svém původním postu. „Uvědomme si, že účastí ruských sportovců na akcích děláme obrovskou reklamu Rusku a jeho činům. Tedy agresi ruské armády proti demokratické zemi, zabíjení desetitisíců Ukrajinců a páchání zločinů proti lidskosti,“ pokračoval šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL.

Tomáš Hertl ze San José má aktuálně šest ruských spoluhráčů, kteří by měli za necelý měsíc do Prahy dorazit. V Nashvillu mají kontrakt tři Rusové.

Podle Haška se nyní rýsuje možnost, že by jedinečná událost byla skutečně „neruská“. Na Twitteru oznámil, že má radost, protože jedná s českým ministerstvem zahraničí. „Požádalo mě o jména ruských hráčů, kteří by v Praze mohli nastoupit. A zároveň o kontakt na vedení NHL. Hodně práce před námi, ale věci už se dávají do pohybu,“ napsal strůjce olympijského zlata v Naganu.

Tagy:
Ukrajina Dominik Hašek hokej sport Rusko San Jose Sharks Nashville Predators Ministerstvo zahraničních věcí České republiky válka NHL