Helceletův originální knír si na olympiádě vysloužil obdiv. Dejte mu zlato, píší v USA

Na „bednu“ v olympijském desetiboji Adam Sebastian Helcelet nedosáhl, ale stejně mu někteří věší na krk zlatou medaili. Může za to jeho poctivě upravený knír, který nosí pod nosem už delší dobu. Během globální akce pod pěti kruhy však Helceletova vizáž přitáhla značnou pozornost a zejména ve Spojených státech amerických se stala populární.

Letos v únoru se po třech letech kvůli vleklým a vážným zdravotním problémům vrátil k závodění. Když se po delší době ukázal na veřejnosti, leckoho překvapil hustý knír na jeho obličeji. „Jednou při prohlídce historických knížek mě rozveselil i zaujal. Nechal jsem si ho spíš jen z legrace taky narůst. A protože manželka (Denisa Helceletová, dříve Rosolová, sama bývalá atletka, pozn. red.) se smíchem řekla, že je to lepší, než kdybych byl holohlavý, tak jsem si ho nechal,“ vyprávěl Helcelet.

Nešlo tedy o snahu nastolit nový trend nebo nabídnout co největší možný módní výstřelek.

V jednom z rozhovorů prozradil, že ke změně vizáže došlo na podzim roku 2018, když republika slavila výročí 100 let od založení. „Moji přátelé to zprvu nenáviděli, takže o to víc se mi to líbí,“ řekl se smíchem.

Helcelet je jedním z těch, kterým odklad her v Tokiu pomohl. Kdyby se konaly loni, nepředstavil by se na nich. Ale takto se na olympiádu zvládl desetibojař kvalifikovat, zapsat 16. místo a oslnit vousatou ozdobou.

Na webu známé americké televizní stanice NBC Helceletově kníru věnovali redaktoři celý článek. „Podle reakcí na internetu svým epickým knírem získal zlato,“ stojí v něm. NBC dále uvádí, že nevídaný knír má tvar řídítek.

Atleta, který za deset disciplín posbíral 8 004 bodů, glorifikovali i někteří uživatelé na sociálních sítích. V kontextu jeho vousů mluvili o uměleckém dílu nebo jasném vítězi mezi olympijskými knírači.

Reálným šampionem v desetiboji pak byl Kanaďan Damian Warner. Ten jako vůbec první překonal na olympijských hrách devítitisícovou hranici. V Tokiu zvítězil výkonem 9018 bodů a o 125 bodů vylepšil olympijský rekord Romana Šebrleho z Athén a Ashtona Eatona z Ria de Janeira.

Tagy: