Japonské přistání na Měsíci se podařilo, nastal ale problém. Nešlo to podle plánu, říká expert

Přistání japonského modulu SLIM na Měsíci se podařilo, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS popularizátor kosmonautiky Milan Halousek. Podle něj tak byl hlavní cíl mise splněn. Současně však upozornil, že sonda skončila na povrchu vesmírného tělesa v jiné poloze, než původně měla. Vyhodnocení rozsáhlého projektu potrvá zhruba měsíc.

Halousek připomněl, že sonda komunikuje s řídicím centrem. „Vysílá a přijímá data, která se snaží plnit. Zásadní problém však nastal kvůli tomu, že modul skončil v jiné poloze, než byl původní plán,“ pronesl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Raketa Vulcan odstartovala let na Měsíc. Proti „vesmírnému pohřbu“ protestovali indiáni

Cílem projektu prý bylo otestovat přesné přistání na orbitálním tělese. „Například u misí Apollo v šedesátých či sedmdesátých letech byl přistávací koridor dlouhý až 20 kilometrů a pět kilometrů široký. Dnešní technologie si kladou za cíl přistávat s mnohem větší přesností,“ přiblížil pokrok vesmírných misí. Japonská sonda měla přistát s přesností 100 až 300 metrů.

„Stále nevíme, zda se záměr povedl, jelikož zatím nemáme k dispozici fotografie,“ připustil Halousek. Předpokládá však, že vše proběhlo podle plánu, čímž byl hlavní účel mise splněn.

„Sonda s sebou nenese žádné vědecké přístroje, pouze několik fotoaparátů a kameru spolu se dvěma malými rovery (menší mobilní stroj, který má za úkol předem prozkoumat povrch vesmírného tělesa, pozn. red.), které už vypustila,“ doplnil popularizátor kosmonautiky.

Modul japonské vesmírné agentury JAXA přistál na povrchu Měsíce v pátek, přičemž se vyskytly problémy s funkcí solárního panelu. Sondu vynesla do kosmu loni v září raketa H-2A. Vyhodnocení přistávací fáze by mělo zabrat zhruba měsíc.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jakých milníků v dobývání vesmíru se dočkáme v tomto roce?

Tagy: