Raketa Vulcan odstartovala let na Měsíc. Proti „vesmírnému pohřbu“ protestovali indiáni

Raketa Vulcan odstartovala svoji misi na Měsíc (8. 1. 2024).

Dobývání vesmíru v roce 2024

V pondělí v 8:18 našeho času odstartovala z Floridy raketa Vulcan skupiny United Launch Alliance s lunárním modulem Peregrine. Američané se tak po více než 50 letech pokusí o takzvané měkké přistání na Měsíci, kdy nedojde k žádnému poškození vesmírného plavidla. Pokud bude mise úspěšná, půjde podle agentury Reuters o první měsíční přistání soukromé firmy v historii. Modul by měl na přirozenou družici Země dosednout 23. února. Na palubě letu jsou i lidské ostatky, proti čemuž protestovali některé kmeny amerických indiánů. „Vesmírný pohřeb“ pro ně představuje narušení posvátnosti Měsíce.

Zhruba 60metrová raketa odstartovala z mysu Canaveral na Floridě. Modul Peregrine společnosti Astrobotic se pokusí o první americké měkké přistání na Měsíci od roku 1972. Mise má sbírat data o měsíčním povrchu, kromě řady vědeckých zařízení jsou na palubě i náklady společností Celestis a Elysium Space, které se specializují na vysílání zpopelněných lidských pozůstatků do vesmíru. United Launch Alliance, která za letem stojí, je společným projektem společností Boeing a Lockheed Martin. Raketa Vulcan má podle agentury Reuters konkurovat Falconu 9 společnosti SpaceX.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na zemi nepřáteli, ve vesmíru kolegy. Rusové prodloužili s Američany spolupráci na ISS

Celestis potvrdila agentuře AFP, že na palubě lunárního modulu budou „symbolické prvky DNA a zpopelněné pozůstatky 69 osob“. Na seznamu je mimo jiné tvůrce kosmického kultovního seriálu Star Trek Gene Roddenberry, jehož pozůstatky ale podle webu společnosti spolu s pozůstatky některých herců populární série zamíří do hlubokého vesmíru, nebo sci-fi spisovatel, průkopník a autor románu 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke, který má spočinout právě na Měsíci.

Měsíc je duchovní dědictví, protestují indiáni

Tato praxe ale vyvolala rozhořčení u původních amerických obyvatel z kmene Navahů, kteří to považují za znesvěcení posvátného místa. Spor podle agentury AFP ilustruje debaty ohledně využití Měsíce pro soukromé zájmy v době, kdy se po desítkách let útlumu přirozená družice Země dostala opět do popředí zájmu.

„Měsíc je součástí našeho duchovního dědictví, předmětem úcty a respektu a zaujímá posvátné místo v mnoha americko-indických kulturách,“ napsal Buu Nygren, předseda rezervace Navajo Nation, největšího území pod správou původních obyvatel ve Spojených státech. V dopise adresovaném americkému ministerstvu dopravy a Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) z konce prosince požádal o odložení startu.

Společnost Celestis se protestům brání. „Žádná kultura ani náboženství by neměly mít právo veta nad vesmírnými misemi,“ uvedla v prohlášení. Podle společnosti je mise „oslavou a pravým opakem znesvěcení“.

Náklad s lidskými ostatky nebude uložen na povrchu, ale zůstane v lunárním modulu, uvádí společnost Astrobotic. Dodala, že dodržuje „všechny předpisy a zákony pro komerční aktivity mimo oběžnou dráhu Země“.

Nejde o první ostatky ve vesmíru

Kmen Navahů vyjádřil svou nelibost už na přelomu tisíciletí, kdy NASA na Měsíc dopravila popel geologa Eugena Shoemakera. „NASA se omluvila a slíbila, že se s domorodými kmeny poradí, než povolí jakoukoliv další lunární misi s lidskými pozůstatky,“ upozornil Nygren v dopise. „Zdá se však, že úřad své slovo nedodržel“, dodal.

Vysoce postavený představitel NASA Joel Kearns podle AFP ujistil, že úřad bere obavy původních obyvatel „velmi vážně“. Na tiskové konferenci oznámil konání mezivládního setkání se zástupci kmene Navahů. Upozornil zároveň, že NASA nemá pravomoci, pokud jde o dohled na náklady soukromých misí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Aerolinky stahují Boeingy 737 MAX. Kvůli vypadlému oknu se musí zkontrolovat 171 strojů

Tagy: