Hledáte výhodnou investici, jejíž hodnotu nesrazí inflace? Kupte si pole

Pole je výhodnou investicí.

Možnost pořídit si nemovitost je v současnosti pro většinu Čechů nedosažitelná. A zřejmě to tak nějakou dobu ještě zůstane, shodují se finanční experti. Do čeho tedy investovat, když máte našetřené peníze, které ovšem na koupi domu či bytu nestačí? Možností mohou být pole. Ano, čtete dobře. Stará dobrá pole, jinými slovy zemědělská půda. Podle finančních expertů se jedná o majetek, který nabývá na hodnotě, jeho pořízení přitom nestojí příliš.

Zemědělská půda jako investice? Podle odborníků z Moje pole je to jedna z nejlepších možností. Tím spíš při současné ekonomické krizi. Zatímco na běžný pozemek či nemovitost většina Čechů vzhledem k vysokým cenám a nízké dostupnosti hypoték nedosáhne, zemědělská půda se dá sehnat už za pár set tisíc korun. Pozemek přitom neustále nabývá na hodnotě a co víc, pokud je hospodářsky využívaný, aktivně vydělává.

Výhody vlastnictví zemědělské půdy

  • je bezúdržbová, stará se zemědělec
  • je dostupná a levnější než nemovitosti
  • přímé vlastnictví
  • generační investice
  • lepší zhodnocení, za posledních deset let nárůst hodnoty o 10,6 % p.a
  • neztrácí hodnotu ani při vysoké inflaci
  • vzácný statek, denně ubude 25 ha půdy
  • radost z české půdy

zdroj: Mojepole.cz

Proč raději pole než dům?

Zemědělskou půdu coby způsob investice zatím v České republice využívá jen malá část lidí. Podle mnohých expertů je to přitom stejně dobrý způsob zhodnocení peněz jako koupě nemovitosti, v něčem možná i lepší. „Lidé se o ni nemusí starat, pronajímá se zemědělci, smlouva se prodlužuje,“ uvádí některé výhody Moje pole.

Vlastnictví pozemku určeného k zemědělství podle odborníků předčí třeba i investici do podílových fondů.

„Jste přímým vlastníkem. Není vázaný na žádný fond. Je to generační investice, můžete ji vlastnit dlouhodobě a jejím prostřednictvím u své rodiny pěstovat vztah k vyšším trvalým hodnotám. A stejně jako držitel cenného papíru neřeší provoz podniku, ani vy jako investor do půdy nemusíte rozumět zemědělství. S naší pomocí půdu jednoduše nakoupíte i prodáte. Naše pozemky již mají spolehlivé hospodáře a uzavřené nájemní smlouvy,“ pokračuje ve výčtu Maxim Kačor, manažer týmu Moje pole.

Zemědělské půdy v ČR ubývá každý den

Lidí, kteří vlastní zemědělskou půdu, jsou v Česku necelé dva miliony. Odborníci ale očekávají, že investorů v oboru znatelně přibude. Už jen vzhledem k historii, která pamatuje několik zásadních krizí, které citelně ovlivnily s trhem. „Zatímco v období krize se v letech 2007 až 2010 otřásaly burzy i trh s nemovitostmi, investice do půdy vykázala nejvyšší zhodnocení a bezpečně ochránila před inflací,“ říkají experti z Moje pole. A současně dodávají zásadní fakta:

„Půda je vzácný statek. Ročně přibude 15 000 nových bytů, ale denně ubude 25 ha půdy,“ zdůrazňují a jedním dechem dodávají, že nová přitom nevzniká.

Výhledově by se tak zemědělská půda mohla zařadit mezi vzácné komodity. Mezi další argumenty, proč si ji pořídit, patří například fakt, že u nás je zatím oproti ostatním nemovitostem třikrát levnější než třeba v sousedním Německu. Navíc se jedná o hlavní zdroj potravin, bez nichž se lidstvo neobejde. A především – pro to, aby člověk mohl vlastnit pole a třeba na něm i vydělávat, není třeba rozumět tomu, jak funguje. O jeho využití i udržování se postarají zemědělci, kteří si půdu pronajímají.

Tagy: