Hnilička se zastal českých hokejistů: Kluci se snažili, špička je ale vyrovnaná

Milan Hnilička v Novém dni

Milan Hnilička zhodnotil ZOH v Pekingu

Zimní olympijské hry v Pekingu skončily pro české hokejisty historickým neúspěchem – vyřazením už před branami čtvrtfinále. Bývalý reprezentační brankář a dvojnásobný olympijský medailista Milan Hnilička se přesto v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS reprezentantů kolem kapitána Romana Červenky zastal. Mužstvo prý bylo kvalitní a hráči se snažili.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána na zimní olympiádě v Číně ani jednou nevyhráli v základní hrací době a po prohře 2:4 se Švýcarskem pro ně turnaj skončil už v předkole play-off. Zaznamenali tak nejhorší olympijský výsledek v historii od rozdělení Československa. Na medaili z velké akce český hokej čeká od rok 2012.

„Těžko říkat, že celý hokej je na ústupu kvůli jednomu turnaji. Měli jsme velmi dobré mužstvo, kluci hráli poměrně dobře a snažili se. Špička je ale vyrovnaná. Nepovedlo se nám otočit nepříznivý vývoj turnaje jako třeba Slovákům,“ zhodnotil Hnilička. Připomněl výkony našich východních sousedů, kteří skončili ve skupině třetí, nakonec ale po výborných výkonech a výhrách nad USA či Švédskem získali nečekaný bronz.

Po olympiádě se tak znovu začalo hlasitě mluvit o problémech v tuzemském hokeji. „Je potřeba změna a musíme nastavit spolupráci s kluby tak, abychom vychovávali více talentů. Od toho jsme ustoupili a kvůli tomu přestává mít reprezentace úspěchy jako za naší generace,“ konstatoval trojnásobný mistr světa, olympijský vítěz z Nagana 1998 a bronzový muž z Her v Turíně 2006.

Hokejový svaz je prý schopný nalákat děti na nábory, pak ale nastává problém. „Rodiče zjistí, že je to časově náročný sport a trenéři mnohdy nenaplní jejich očekávání. Musíme rodičům vysvětlovat, proč mají děti sportovat. Že to není jen o reprezentaci. Při sportu se dítě naučí disciplínu a prohrávat či vyhrávat. To si pak neseme do života,“ vysvětlil Hnilička.

Olympiádu nemůžeme hodnotit pozitivně

V Pekingu z Čechů získaly cenný kov jen zlatá snowboardistka Ester Ledecká a bronzová rychlobruslařka Martina Sáblíková. Výprava dosáhla nejhorší medailové bilance od roku 1994, kdy z Lillehammeru sportovci odjížděli z prázdnou.

„Měli jsme očekávání v hokeji, biatlonu nebo lyžování. Občas to byla smůla,“ připomněl Hnilička čtvrtá místa Ledecké v alpské kombinaci, Sáblíkové v závodě na 3 000 metrů či biatlonistky Markéty Davidové v závodě s hromadným startem.

„Olympiádu nemůžeme hodnotit pozitivně. Pro mnoho sportovních svazů je to signál, že se na příště musíme připravit lépe. Pevně věřím, že od státu dostaneme větší podpor na trenéry mládeže a reprezentací, protože ti připravují sportovce směrem k olympijským hrám,“ přeje si Hnilička.

Tagy: