Překvapivý průzkum CVVM: Babiš by ve volbách porazil Piráty i ODS a spol.

Volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, koalice Spolu zase 19,5 procenta. Do Sněmovny by podle CVVM dostaly také SPD, KSČM a ČSSD. Veškeré průzkumy z předchozích týdnů přitom favorizovaly koalici Pirátů a STAN. Jednotlivé průzkumy používají různé metodiky, proto je nelze navzájem příliš srovnávat. Vedení hnutí ANO přesto působí jako překvapení.

Poslední podobný průzkum CVVM uskutečnilo před deseti měsíci. „Vzhledem k tomu, že od posledního měření v září 2020 došlo ke vzniku několika koalic a byla provedena úprava metodologie modelu, není vhodné přímo srovnávat výsledky aktuálního modelu a předchozích měření,“ uvedli statistici.

V několika posledních průzkumech jiných společností většinou vedla koalice Pirátů a STAN, ANO bylo druhé, v některých případech i třetí za koalicí Spolu. Červnové průzkumy agentur Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi pak přisuzovaly zhruba pět procent hnutí Přísaha.

Favorité veškerých průzkumů posledních týdnů, tedy koalice Pirátů a STAN, mají podle CVVM podporu pouze 22,5 procenta voličů, jen o tři procenta více než koalice stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL (Spolu). Překvapením je oproti jiným průzkumům propad hnutí Tomia Okamury SPD, které by obdrželo 9,5 procenta hlasů.

Naopak více hlasů průzkum predikuje ČSSD a KSČM, které se v jiných průzkumech pohybují často i pod hranicí pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny. Obě strany by podle CVVM získaly 7,5 procenta.

Jako černý kůň voleb bývá označován Robert Šlachta a jeho hnutí Přísaha. CVVM mu však aktuálně přisuzuje pouze 2,5 procenta hlasů. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by skončila také společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků, získala by 3,5 procenta hlasů.

K volbám by nyní dorazilo 60 procent lidí, kteří mají volební právo. Účast by tak byla podobná jako v posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy dosáhla 60,8 procenta. Průzkum se uskutečnil od 29. května do 13. června a zúčastnilo se ho 925 lidí s volebním právem.

Tagy: