Dvouletá holčička poráží covidový syndrom. Brzy by mohla být z nemocnice doma

Dvouletá dcera Lucie Máchové bojuje se syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s covidem (zdroj: Facebook Lucie Máchové)

Covid může u dětí vyvolat závažnou reakci imunitního systému

Stav dvouleté holčičky, která v pražské nemocnici v Motole bojuje se závažným syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s covidem, se zlepšuje. Její maminka doufá, že do středy by ji mohli lékaři propustit domů. Syndrom postihuje malé děti několik týdnů poté, co prodělali nákazu koronavirem. Může vést až k poškození orgánů s vleklými komplikacemi. V Česku se objevil už u asi 60 dětí.

„V pátek malou dali už na normální pokoj. Takže druhá dávka imunoglobulinu zabrala. Přesně nevím, kdy nás pustí, ale doufám, že do středy půjdeme domů,“ popsala maminka CNN Prima NEWS, jak se holčičce po děsivých zážitcích z minulého týdne daří.

Minulý pátek totiž maminka Lucie svou dvouletou dceru odvedla do nemocnice poté, co měla několik dnů vysoké horečky. Lékaři se domnívali, že jde o angínu, a tak jí nasadili antibiotika, která ale nezabírala.

„Čtvrtý den už jsem měla doma hadrovou panenku, která nejedla, nekomunikovala, bolela ji hlava a bříško, přidal se průjem. Nejhorší na tom je, že doktoři začínají přemýšlet o této variantě až tehdy, pokud má dítě horečky minimálně tři dny. Takže jste v podstatě bezmocní,“ popisovala maminka tehdy stav své dcerky.

Ten už je nyní naštěstí mnohem lepší. Holčička už si může na pokoji i hrát, maminku mohla mít celou dobu u sebe a obě doufají, že je lékaři co nejdříve propustí.

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi

Syndrom se v Česku objevil už u desítek dětí. Projevuje se až několik týdnů po prodělání covidu a jde o jakési imunitní onemocnění v reakci na nákazu. Příznaky jsou velmi vysoká horečka, bolesti břicha, průjmy a zvracení a může se přidat i vyrážka. V dlouhodobém horizontu hrozí podle lékařů záněty cév, poškození orgánů, především srdce. Syndrom je ale léčitelný, přestože ho mohou provázet dlouhodobé komplikace.

„V pondělí ještě budou dělat celkové krevní testy, pak uvidíme. Jinak si může hrát, měla by se začít pomalu hýbat. Jenomže to úplně nejde, jelikož kvůli pandemii musí být jen na pokoji. Bohužel nejde ani projít se po chodbě nebo jít do herničky. Omezení vyloženě nemá, ale jelikož téměř tři týdny jen ležela, tak musíme vše s mírou,“ dodala maminka.

Maminka Lucie o stavu své dcerky informovala veřejnost i prostřednictvím Facebooku, protože její případ vyvolal velký zájem jak ze stran médií, tak i občanů samotných. Její příspěvek měl více než 20 tisíc sdílení.

Ani nevím co napsat... Dostalo se mi od vás všech podpory a přání ke zdraví malé. Vím, že to zvládne😉 Už teď je na tom...

Posted by Lusiiee Máchová on Wednesday, January 13, 2021

„Ani nevím co napsat... Dostalo se mi od vás všech podpory a přání ke zdraví malé. Vím, že to zvládne. Už teď je na tom lépe. Je bez teploty, začala i jíst a už není tak zavodněná, srdíčko vypadá taky dobře,“ psala maminka ve středu.

I z domova ale bude muset být holčička ještě několik měsíců monitorována a bude docházet na kontroly, protože onemocnění může vést k mnohem komplikovanějším zdravotním problémům.

Tagy: