Holky jsou humanitně zaměřeny a kluci technicky? Boříme mýty, říká Gabriela Löbel z Huawei

Devět nadějných startupistek dokončilo na začátku prosince několikaměsíční cestu ke zdokonalení vlastního byznysu. Druhý ročník unikátního vzdělávacího programu Women in Tech, který vznikl ve spolupráci Hospodářské komory České republiky prostřednictvím Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace a společnosti Huawei, nabídl účastnicím vzdělávání pod taktovkou expertů v oboru, atraktivní sérii workshopů i individuální mentoring. Slavnostní ocenění celoroční práce absolventek a také jednotlivých projektů, které během programu dosáhly největších úspěchů, proběhlo ve středu 6. prosince v sídle Hospodářské komory.

Výběrový program Women in Tech ocenil úspěchy talentovaných podnikatelek. Jde o unikátní projekt, jehož cílem je pomáhat s rozvojem technologického talentu mezi podnikatelkami. „Narozdíl od startupových soutěží je to program, který netrvá ani jeden večer, ani jeden měsíc, ale trvá celý rok,“ uvedla hned v uvítání ambasadorka programu a podnikatelka Linda Štucbartová.

„Shodli jsme se, že v Česku chybí podpora žen v podnikání i technologiích. Proto jsme do projektu šli společně,“ doplnila Gabriela Löbel, která má v Huawei celý projekt na starosti. „Chceme zvýšit povědomí o ženách v ICT sektoru, dát jim maximální podporu a umožnit jim plnit si své nejen podnikatelské sny. A dalším důležitým úkolem je přinášet dobré příklady všem ženám, které třeba nemají odvahu pustit se do vlastního podnikání.“

Účastnice si během této doby prošly celou řadou vzdělávacích modulů a seminářů. Během nich se mohly seznámit s tématy, jako je leadership, AI nebo efektivní prezentace, kterými je prováděly špičky v daných oborech. Program nabídl i setkání s inspirativními osobnostmi ve vedoucích pozicích a letošní pozvání přijala Renata Mrázová, která se pravidelně umisťuje na žebříčku nejvlivnějších českých žen magazínu Forbes. Všechny podnikatelky měly také k dispozici individuálního mentora na své vlastní aktivity a bylo jim umožněno vyzkoušet si prezentaci svého byznysu v angličtině při inspirativních snídaních díky spolupráci s EIT Mobility Hub.

Čtyřem absolventkám programu bylo za jejich celoroční práci předáno speciální ocenění. Získala jej Jaroslava Šnejdarová se svým módním startupem WO-MUM, který je zaměřen na udržitelnou módu pro ženy v průběhu těhotenství a mateřství. Další oceněnou byla Petra Doubková se svým inovativním řešením praní pomocí pracích papírků EcoHaus. Cenu si odnesly také Adéla Sedláčková, produktová manažerka aplikace Preventivka od společnosti Loono, jež pomáhá Čechům s prevencí, a Marie Froulíková se svou vzdělávací platformou Kamdu. Podrobněji o průběhu a účastnicích druhého ročníku programu Women in Tech si můžete přečíst zde.

A která z účastnic nejvíce zaujala Gabrielu Löbel, která má v Huawei celý projekt na starosti? „To je těžké, každý má své kouzlo a v jeho pozadí stojí úžasný příběh. Osobně vždy fandím nápadům, které se zaměřují na péči o naše fyzické a duševní zdraví. Mám skvělé zkušenosti s aplikací Preventivka od nadačního fondu Loono, která mi pomáhá hlídat prohlídky u lékařů. Také se mi moc líbí prací papírky od EcoHaus, které jsem měla možnost vyzkoušet a vím, že fungují. Mezi velmi prospěšné projekty patří také Kudykampus,“ hodnotí úspěšná podnikatelka letošní ročník Women in Tech.

„Projekt je ojedinělý v tom, že spolupracujeme na podpoře a rozvoji žen, které se nebojí riskovat a vstoupit na neprozkoumaná teritoria,“ doplnil prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Právě obor technologií je totiž k ženám často velmi střízlivý. Hlavní překážkou bývá nedostatek podpory a genderové stereotypy.

Smutná statistika pro Česko

Jak uvedl Martin Úlovec, zmocněnec pro digitalizaci a digitální vzdělávání na Ministerstu školství, mládeže a tělovýchovy ČR, pozice naší země v rámci mezinárodního srovnání není vůbec lichotivá. „Pokud se podíváme na podíl žen v ICT v České republice, tak výrazně zaostáváme i za celoevropským průměrem.“ V tom s ním souhlasila také Margaux Miller, ředitelka pro vztahy s komunitou ve společnosti Toptal sdružující technologické talenty po celém světě. „Dosáhnout rovnosti žen a mužů v oboru technologií se při dnešním tempu vývoje nepodaří během života žádného z nás, co tu dnes sedíme. Při současném tempu by to trvalo 134 let, máme tedy před sebou ještě hodně práce.“

Studie Evropské komise z roku 2018 uvádí, že ženy tvořily pouze 17 % pracovníků v IT sektoru, zatímco muži 83 %. V České republice byl tento podíl ještě nižší – 12 % žen a 88 % mužů. Před námi se nachází země, jako je Rumunsko nebo Bulharsko. Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS pouhá 2 % českých žen pracují v IT nebo se starají o IT infrastrukturu firem.

Získání žen do oboru, který je momentálně převážně mužský, představuje výzvu spojenou s několika klíčovými aspekty. Prvním krokem k vyváženějšímu zastoupení pohlaví v tomto odvětví je aktivní odstranění předsudků a stereotypů spojených s genderem. Podle společnosti Huawei bude třeba zajímavěji a inkluzivněji prezentovat obor ICT už na školách. Motivovat dívky k zájmu o technologie. „Musíme zbořit zaběhlou myšlenkovou rutinu, že holky jsou humanitně zaměřeny a kluci technicky,“ říká Gabriela Löbel ze společnosti, která je vedoucím globálním výrobcem infrastruktury informačních a komunikačních technologií a chytrých zařízení.

Čím dál častěji zaznívá, že je nutné vytvářet prostředí, které podporuje rovnost pohlaví v oblasti kariérního růstu. „Podle filosofie naší společnosti, technologie jsou úžasné v tom, že nabízejí flexibilitu, což je obrovský benefit pro rodiče. Mohou tak skloubit pracovní a rodinný život. Což by právě mohlo být motivujícím prvkem pro ženy zvažující kariéru v ICT. V konečném důsledku je nezbytné, aby firmy vytvářely inkluzivní pracovní prostředí podporující různorodost a posuzovaly zaměstnance na základě schopností a přínosu, nikoliv pohlaví,“ dodává v rozhovoru Gabriela Löbel.

Vzácné a inspirativní příběhy žen

Hospodářská komora i proto hodlá nadále rozšiřovat portfolio podpůrných aktivit zaměřených na ženy, což potvrdila také viceprezidentka komory Jana Havrdová: „Prostředí na půdě Hospodářské komory je ženám velmi nakloněné a sama osobně vím, že je to prostředí, které nám fandí, které vytváří a nabízí spolupráci a vždy zde je a byla pomocná ruka.“ Těmito slovy představila také nově vznikající platformu Women for Business, jejíž součástí se jako ambasadorky stanou i absolventky letošního programu Women in Tech. Oba programy tak budou v příštím roce společně vzdělávat další podnikatelky, které se rozhodnou posunout své podnikání na novou úroveň.

Společnost Huawei jde příkladem. Ženy, které zde pracují, mají možnost aktivně se zapojit do interních vzdělávacích programů a profesně se rozvíjet. Gabriela Löbel přidává osobní zkušenost: „Je mi umožněno pracovat flexibilně a cítím plnou důvěru, což mi umožňuje skloubit pracovní nasazení s rodinnými povinnostmi, což je pro mě prioritou. V české pobočce tvoří ženy 22 % ze všech zaměstnanců. I když jsme nad evropským průměrem, který podle údajů Eurostatu činí 17 %, stále vnímáme velký potenciál pro další růst. Těší mě, že zaznamenáváme výrazný meziroční nárůst, což signalizuje pozitivní vývoj a snahu o vyváženější pracovní prostředí.“

V portfoliu společnosti Huawei už jsou zavedeny fungující aktivity podporující vysokoškolské studenty. Mezinárodní vzdělávací program Seeds for the Future se v České republice koná již od roku 2016 a pravidelně nabízí studentům možnost rozvíjet své nadání pod vedením špičkových expertů v oblastech nejmodernějších technologií. Studenti získávají online školení o nejnovějších trendech v oblasti ICT, ale taky možnost zúčastnit se světových konferencí nebo zúčastnit se světového finále projektu v Číně. „Máme radost, že právě do toho projektu se hlásí i dívky a projevují zájem vědět o technologiích víc. Dalším iniciativou na podporu žen ve vedoucích pozicích je European Leadership Academy pro studentky vysokých škol. Ta má za cíl podporovat digitální integraci, konkrétně odstraňovat rozdíly mezi muži a ženami a vytvářet svět, ve kterém mají ženy možnost růst a být u důležitých aktivit,“ upřesňuje Gabriela Löbel.

„Věřím, že se nám naším společným přičiněním daří zvedat povědomí o ženách v ICT sektoru a máme radost, že může být Huawei součástí startupové scény v České republice,“ prohlásil i David Čcheng, zástupce společnosti Huawei. „Tento projekt budeme úspěšně rozvíjet, protože tyto příběhy jsou natolik inspirativní a vzácné, aby na ně ostatní mohli v budoucnosti navazovat,“ uzavřel rozhovor Zdeněk Zajíček.

Letošní účastnice Women in Tech a jejich projekty:

Petra Doubková | EcoHaus vyrábí ekologické prací papírky do domácnosti i na cesty

Eva Dubinská | Skills4Future organizuje hackatony podle izraelské technologie

Marie Froulíková | Kamdu spojuje studenty s mentory, dává jim inspiraci a rozhled

Aneta Klečka Geistová | Femvie pečuje o ženské hormonální zdraví v průběhu celého života

Adéla Sedláčková | Společnost Loono a aplikace Preventivka pomáhají Čechům s prevencí

Martina Staimmer | Zen Space propojuje lektory jógy se zájemci o lekce a naopak

Vlaďka Steinová | Pohybem v pohodě učí vytíženou společnost správně dýchat, cvičit a žít

Jaroslava Šnejdarová | WO-MUM vyrábí udržitelné oblečení pro těhotné a kojící ženy

Lenka Titová | Volný termín pomáhá poskytovatelům služeb naplnit volné kapacity

Tagy: