Ženy mají na trhu své místo. Šanci jim dává druhý ročník programu Women in Tech

Jsou podnikavé, odhodlané vystoupit mimo svoji komfortní zónu a rozhodnuté dokázat, že i ženy mají své místo na trhu podnikání, který je dnes přeplněný technologickými vychytávkami. Na začátku roku vstoupila devítka talentovaných startupistek do druhého ročníku unikátního projektu Women in Tech a teď, po měsících usilovné práce a mimořádné podpory jiných, zkušenějších podnikatelek, mohou sledovat úspěchy, kterých dosáhly. Čtěte o ženách, které míří za svými sny, a také o jedinečném programu společnosti Huawei a Hospodářské komory ČR, které jim na jejich cestě pomáhají. Třeba příště budete jednou z nich.

Ženy, které se nebojí technologických výzev. Tak zní krédo druhého ročníku projektu Women in Tech, který právě vrcholí. Devět účastnic má před sebou poslední týdny jedinečného mentoringu a pestré škály aktivit, které jim vzdělávací program nabízí. Všechny mají stejný cíl – posunout své podnikání na zcela novou úroveň a při tom měnit svět kolem sebe. Řady začínajících podnikatelek totiž stále naráží na překážky v podobě genderových stereotypů a nedostatku podpory při pronikání do řad úspěšných tvůrců a vizionářů. Program přitom pomáhá také s rozvíjením technologického talentu, který je v dnešní době nezbytný.

„Ačkoliv význam technologií při řešení společenských problémů stoupá, speciálních projektů, které podporují právě ženy v technologiích, zatím tolik není,“ uvádí podnikatelka a ambasadorka programu Linda Štucbartová.

Rozvoj talentu a sounáležitost jdou ruku v ruce

Výzkumný ústav pro podnikání a inovace Hospodářské komory ČR společně s technologickým gigantem Huawei připravili pro účastnice projektu Women in Tech specifické workshopy zaměřené nejen na efektivní využívání moderních technologií, ale také na celou řadu podnikatelských schopností – od budování vztahů s investory až po komunikaci projektu či jednání o grantech. A to vše v prostředí, kde je dostatek prostoru pro přátelskou atmosféru, sdílení a sounáležitost. „Do Women in Tech jsem vstoupila s vizí učit se od inspirativních žen a sdílet své zkušenosti s ostatními účastnicemi,“ říká Jaroslava Šnejdarová, zakladatelka oděvní značky WoMum.

Leckdo si tržní sféru představí jako tvrdé místo, kde je třeba mít ostré lokty. A nepochybně není daleko od pravdy. Nicméně devítka účastnic má nespornou výhodu nejen ve vzájemné podpoře, ale také ve sdílení negativních zkušeností a obav. To ve výsledku přináší šanci nástrahy trhu snáze překonat, najít řešení a pokračovat v naplňování své vize ještě usilovněji.

Zásadním tématem programu je pak postavení žen v oblasti technologií, jehož posílení pomáhá dosáhnout větší diverzity v celém odvětví.

„Pokud to vezmu čistě z pohledu produkťačky, větší diverzita zejména ve vývoji softwaru utváří lepší porozumění potřebám trhu, ve kterém jsou logicky zastoupena obě pohlaví, a vývoj lépe vyhovujícího produktu,“ uvádí produktová manažerka aplikace Preventivka Adéla Sedláčková.

„Diverzita pomůže nejen ženám, ale i technologickému průmyslu samotnému,“ souhlasí Martina Staimmer, zakladatelka platformy ZenSpace.

Na startu každá jinde, v cíli bok po boku

Na začátku roku 2023 byly podnikatelské projekty jednotlivých účastnic projektu Women in Tech na různých úrovních. Některé už v rukou držely konkrétní produkty, jiné teprve hledaly pomoc s kvalitní prezentací pro investory nebo teprve zvažovaly nastavení vizuální komunikace. „Vymyslet program, který by byl záživný a přínosný pro všechny letošní účastnice, nebylo vůbec jednoduché. Ale podle zpětné vazby věříme, že se nám to povedlo,“ říká Gabriela Löbel, manažerka pro CSR aktivity ve společnosti Huawei.

Těsně před skončením druhého ročníku unikátního vzdělávacího programu jsou tak všechny účastnice bohatší o vědomosti i praktické dovednosti – například díky školení na práci s platformou LinkedIn, workshopu týkajícího se umělé inteligence nebo praktickému průvodci Excelem.

A inspiraci účastnicím dodávaly i úspěšné osobnosti, jakou je třeba chirurg Tomáš Šebek, jenž se proslavil svými zahraničními misemi s Lékaři bez hranic a také založením platformy ulekare.cz, či Renata Mrázová, označená časopisem Forbes za jednu z nejvlivnějších českých žen.

„Vnímat esprit a charisma vrcholných českých manažerek pro mě mělo nesmírný přínos,“ prohlásila po setkání Eva Dubinská Broschová. „Jejich drive snoubený s obrovskou dávkou empatie a lidskosti je pro mě neuvěřitelnou inspirací.“

Společná cesta nejen pod křídly mentorů

Během společných aktivit měly absolventky k dispozici vlastního mentora, díky kterému mohla být jednotlivým projektům věnována cílená péče tam, kde to bylo nejvíc potřeba. „Díky pravidelným setkáním s mentorem dostávám do profesního života řád a strukturu. A především mě učí byznys pohled,“ pochválila Marie Froulíková, jejíž platforma KudyKampus pomáhá nasměrovat žáky středních škol ke kariéře či dalšímu studiu.

A práci s mentory ocenila i řada dalších, včetně Vlaďky Steinové: „Velké plus je to určitě ve smyslu morální podpory a náhledu z hlediska komunikace a segmentace trhu.“

Účastnice programu Women in Tech mají za sebou také už druhou inspirativní byznys snídani, kde si vyzkoušely prezentaci svých podnikatelských záměrů potenciálním investorům.

V rámci programu je čekají poslední týdny intenzivní práce, kdy je na programu i závěrečné vyvrcholení, které znamená mimo jiné ocenění nejlepších projektů. Společná cesta ovšem může pokračovat dále. „Pro absolventky programu je k dispozici platforma, v rámci níž je možné se dále rozvíjet, navzájem se inspirovat, podporovat a stát se modelem dalším cílevědomým ženám, které se rozhodnou pro účast v programu,“ vysvětluje Gabriela Löbel.

Společnost Huawei i Hospodářská komora tak i nadále hodlají krůček po krůčku rozšiřovat zapojení žen do technologického světa, upevňovat jejich dovednosti a dokázat, že i v tomto odvětví je místo pro všechny.

Tagy: