Horák: Francouzská kauza Babiše neohrozí. Jeho voliči na to nemají rozlišovací schopnosti

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Táboře

Čerstvá informace, že na expremiéra Andreje Babiše (ANO) si chce posvítit francouzská justice kvůli akvizicím jeho nemovitostí na Francouzské riviéře, jeho sílu nijak neohrozí. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl marketingový expert Jakub Horák. Podle něj totiž Babišovi voliči nemají dostatečné rozlišovací schopnosti na to, aby kauzu pochopili. Jeho odpůrci zároveň nevnímají offshorové společnosti, přes jednu z nichž měl Babiš nemovitosti koupit, jako něco špatného.

„V žádném případě. Pro jeho voliče je tohle pod jejich rozlišovací schopnosti,“ řekl Horák na dotaz ve vysílání CNN Prima NEWS, zda nová francouzská kauza může nějak ovlivnit vnímání jeho příznivců.

Na druhou stranu také zmínil, že kritika nejspíš nebude moc přicházet ani z opačného tábora. „Evidentně Babiš neukradl žádné peníze ze státního rozpočtu, jsou to jeho peníze. Pro nás ostatní normální lidi není na offshorových společnostech nic špatného, pokud je to v souladu s právem,“ poznamenal Horák.

Podle něj má offshorovou společnost kde kdo a „dělá to každý“. „Nejedná se o krádež, nejedná se o zpronevěřování nějakých dotací. Koupil si nějakou nemovitost, každému je to jedno,“ pokračoval marketingový expert.

Zároveň se zastavil i u Babišových mítincích, které vyvolávají velké emoce a střety mezi jeho příznivci a odpůrci. Podle něj nezáleží ani tak na lidech, kteří skutečně dojdou na expremiérovy akce, ale o ty, kteří o nich pak čtou či je vidí v médiích. „Ti, co tam přijdou, to je promile. Ale to, že je neustále ve zprávách, všichni jeho mítinky ukazují a lide se mu smějí, že tam jezdí s obytňákem, mu obrovsky pomáhá,“ vysvětlil Horák.

Dle jeho slov můžou jeho voliči znovu nabýt dojmu, že Babiš vystupuje jako bojovník proti těm, kteří ho přijdou otravovat na mítinky, a de facto „bojuje statečně proti všem“.

Babiš vinu odmítá

Sám Babiš odmítá, že by se dopustil něčeho špatného. „Já můžu jen znovu zopakovat, že veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony. Detaily neznám, vaši informaci mám jen z médií,“ uvedl Andrej Babiš.

Expremiér se později pro CNN Prima NEWS ještě blíže vyjádřil k celé kauze. „Já jsem už opakovaně deklaroval, že transakce proběhla podle doporučení právníků a realitní kanceláře, že jsem svoje peníze z České republiky posílal. Takže já nevím, co má být předmětem vyšetřování,“ prohlásil šéf hnutí ANO. Dodal, že zatím neproběhl žádný kontakt s francouzskou stranou.

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil s Babišem předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí. Informoval o tom francouzský deník Le Monde.

Tagy: