Jaké pokrmy můžete vytvořit z nasbíraných hub?
Houby a zase houby. Srpnové čtrnáctidenní ochlazení s deštěm jim na mnoha místech v České republice hodně pomohlo a houbaři se tak mohou věnovat své nejoblíbenější kratochvíli. Do lesa vyrazil i náš štáb CNN Prima NEWS a zadařilo se. Víte, na kolik způsobů můžete své „úlovky“ upravit?
Češi jsou národ houbařů. Loni jsme jich z lesů odnesli skoro 25 tisíc tun. Pokud by někoho napadlo tohle množství prodat, přišel by si na víc než pět miliard korun. Peníze ale stranou, houbaření je v první řadě zábava.
„Okolo republiky, v pohraničních horách, jsou houby poměrně docela dobře zastoupeny. Zastavily se tam mraky, byly velké bouřky,“ přiblížil redakci CNN Prima NEWS mykolog Pavel Hruška.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejčastější záměny a rizika houbaření. Které druhy by neměly do košíku?
Potvrzujeme. Místy už člověk nehledá, ale sbírá. Teď je čas houby zpracovat, a kdo by si nedal polévku. V hospodě za porci dršťkovky z hlívy zaplatíte i přes padesát korun. My si ji uděláme z růžovek za zlomek ceny.
Houby na tisíc způsobů
Ne nadarmo se muchomůrce růžové lidově říká masák. Její výrazná chuť je proto do dršťkovky ideální. Do hodiny je skvělý oběd na stole. Houby se zkrátka dají připravit na tisíc způsobů, začít se ale musí co nejdříve.
„Hned zpracovat. Pokud se vám to nepodaří udělat hned, tak aspoň nakrájet na poloviny nebo čtvrtky, dát je do lednice a vrhnout se na to, pokud možno co nejrychleji,“ radil mykolog.
Čech by zřejmě dokázal zavařit i nohu od stolu – nakládané houby jsou dalším hitem. Není to nic složitého. Mladé a tvrdé houby pár minut povaříme. Lák jako na okurky, nebo podle chuti. Sterilujeme půl hodiny. Náklady jsou minimální, v obchodě přitom sklenice nakládaných hub vyjde i na víc než stovku.
Finanční trefou do černého jsou ale houby sušené. V obchodě dáte běžně za třicet gramů i sedmdesát korun. Doma stačí třeba okenní síť, dřevěný rám a vzdušné místo. Houbařením se zkrátka ušetřit dá. I když. „Rozdíl si každý musí spočítat sám. Když houby najdete doma za chalupou, tak náklady máte akorát na vlastní podrážky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hruška.
Jakmile ale kvůli košíku najezdíte desítky kilometrů, finanční výhodnost se ztrácí. Tedy za předpokladu, že nemáte mykologické zkoušky a houby dál neprodáváte. Kilo čerstvých hřibů smrkových certifikovaní prodejci nabízejí i za 600 korun.