Stát bude vyplácet náhradní výživné dvakrát déle než dosud. Novelu podepsal prezident

Stát bude náhradní výživné za neplatiče alimentů vyplácet až čtyři roky místo dosavadních dvou let. Prodloužení lhůty přinese novela, kterou podepsal prezident Petr Pavel. Informoval o tom ve čtvrtek tiskový odbor Hradu. Zdvojnásobení doby výplaty vláda navrhla v reakci na problémy s vymáháním výživného po dlužnících u soudů nebo v exekucích. Náklady spojené s prodloužením kabinet odhadl na více než 200 milionů korun ročně. Prezident mimo to podepsal také zákony o rezervaci části hmotných rezerv, rozšíření okruhu regulovaných investičních nástrojů a zákony o Státním pozemkovém úřadu a elektrických úkonech.

Náhradní výživné maximálně tři tisíce korun poskytuje stát od července 2021. Podmínkou výplaty je to, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Po konci poskytování podpory pak vymáhání přebírá úřad práce. Nárok na prodloužení výplaty budou mít zpětně i nezaopatřené děti, na které stát poskytl dosud možných 24 dávek do letošního července, tedy za dva roky od účinnosti platného zákona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel se pustil do Orbána za setkání s Putinem: Nepodléhejme jeho taktice, chce nás rozeštvat

Letos v březnu podle zprávy o vyplacených dávkách dostalo náhradní výživné více než deset tisíc dětí, aktuálně se tento počet snížil na devět tisíc dětí. Úřad práce může potomkům neplatičů posílat nehrazené stanovené výživné či doplácet dlužnou částku do tří tisíc korun měsíčně.

Stát loni na náhradním výživném vyplatil 159,3 milionu korun, přibližně 18 milionů korun měsíčně. V příštích dvou letech by podle ministerstva práce a sociálních věcí mohl stát vyplatit na náhradním výživném ročně 204 až 228 milionů korun.

Novela nabude účinnosti nejpozději počátkem prvního měsíce po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Novela o rezervaci části hmotných rezerv

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) bude moci od příštího roku ze zákona část zásob u obchodníků jen rezervovat. Stát je tedy nebude muset vlastnit jako nyní, čímž podle vlády ušetří. Změnu přinese novela zákonů v oblasti krizových stavů.

Úpravy vycházejí podle vlády ze zkušeností z covidové epidemie a z krize po zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajině. Jejich hlavním cílem je vytvoření systému, který je schopen na základě minulých zkušeností připravovat Českou republiku na možné budoucí krizové stavy, zdůvodnil novelu kabinet. Nově bude muset schvalovat plán nákupů do státních rezerv ve dvouletém cyklu. Systém rezervovaných státních hmotných rezerv má být podle vlády vhodný pouze pro některé komodity, a to zejména potravinářské.

Novela o rozšíření regulovaných investičních nástrojů

Do okruhu investičních nástrojů, které podléhají regulaci, budou nově spadat i technologie související s kryptoměnami, fungující na principu takzvané technologie distribuovaného registru (DLT). Jednou z možností využití této technologie ve financích jsou kryptoaktiva. Počítá s tím novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Novela podle vlády především přizpůsobí český zákon evropskému nařízení o pilotním režimu pro tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaného registru. „Pilotní režim spočívá v tom, že se rozšíří okruh osob, které budou moci vést evidenci cenných papírů, jsou-li tyto cenné papíry vedeny na DLT. Takže kromě centrálního depozitáře to nově mohou být také burzy a obchodníci s cennými papíry,“ řekl už dříve ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Novela o Státním pozemkovém úřadu

Od příštího roku se zmírní pravidla pro nakládání se zemědělskými pozemky, které od státu bezplatně získaly nebo získají obce a kraje. Novela například na polovinu zkracuje dobu, po kterou obce a kraje musejí dodržovat podmínky zejména pro využívání těchto pozemků podle převodních smluv.

Změna má podle tvůrců předlohy z řad poslanců zjednodušit od příštího roku rozvoj obcí a omezit byrokracii. Obce a kraje mohou získat od úřadu například pozemky, které se nacházejí v zastavěném či zastavitelném území a které jsou určené pro veřejně prospěšnou stavbu nebo pro veřejnou zeleň.

Novela o elektrických úkonech

Údaje o datových schránkách fyzických osob a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) už zanedlouho nebudou automaticky veřejné. Změnu do tří měsíců přinese novela o elektronických úkonech.

Údaje budou podle novely v seznamu nově zapisovány výhradně na základě individuální žádosti držitele datové schránky. Stejným postupem by bylo možné je opět vymazat. Dosud zveřejněné údaje budou ke dni účinnosti novely vymazány. Novela nabude účinnosti prvním dnem třetího měsíce po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

SLEDUJTE TAKÉ: Sněmovna diskutovala o rozpočtu na rok 2024, schválila jeho základní parametry

Tagy:
děti alimenty Petr Pavel dluhy dlužníci Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky výživné