Hrady, zámky nebo mlýny. Češi skupují historické budovy, cena je překvapivě nízká

Za poslední půlrok se podle zkušeností makléřů prodalo tolik historických nemovitostí, kolik jindy za několik let. Cena je přitom někdy až překvapivě nízká. Novým majitelům se ale často prodraží rekonstrukce.

Hrady, zámky nebo tvrze. Realitní makléřka Luxent – Exclusive Properties Lenka Dušková Munter prodává historické budovy už téměř pět let. Ročně v průměru zprostředkuje dva nákupy, letos ale stejný počet zvládla za několik měsíců.

„Nyní se prodávají i zámky, které byly v prodeji deset let. Největší poptávka je asi po malých zámcích, ale i po historických mlýnech a farách,“ prozradila CNN Prima NEWS.

Takové budovy jsou totiž mnohem levnější jak k nákupu, tak i na údržbu. Například u zámku, který se prodává za 18 milionů korun, se ale rekonstrukce může vyšplhat až do několika stovek milionů.

„Noví majitelé musí zkontrolovat střechu, drenáže okolo objektu, dveře nebo okna. To jsou statisícové záležitosti, které mohou vyjít až na 600 nebo 700 milionů,“ podotkla realitní makléřka. Celková cena rekonstrukce se tak většinou pohybuje až okolo jedné miliardy korun.

Chcete být zámeckým pánem nebo paní?

Představa života na zámku by se ale i tak mnohým lidem líbila. Ze známých osobností je zámeckým pánem třeba herec Daniel Krejčík. Tomu netradiční bydlení před lety změnilo život. „Začínáme toužit po věcech, po kterých jsme předtím netoužili. Třeba teď mi přijde úžasné, že má někdo řidičák na traktor. Máme totiž pozemek o sedmi hektarech, o který se chceme a musíme starat,“ uvedl herec poté, co si nemovitost pořídil.

Řada podobných historických budov ale v Česku chátrá. Od privatizace a restitucí z 90. let se o ně totiž mnohdy nikdo nestaral.

Tagy: