Tajemný „hřbitov bláznů“ v Bohnicích čeká velká změna. Na jeho rekonstrukci půjdou miliony

Ústavní hřbitov v pražských Bohnicích

Hřbitov v Bohnicích se dočká velké proměny

Ústavní hřbitov v pražských Bohnicích, kde leží 4200 nebožtíků, a to převážně ze řad pacientů bývalého zařízení pro choromyslné, ale nejen nich, se dočká velké proměny. Zpustlé místo posledního odpočinku, opředené strašidelnými historkami, se podle tamních místostarostů stane konečně důstojným místem.

Mají tam být pohřbené děti, psychicky nemocní pacienti, žoldnéři z první světové války, stejně jako 48 italských vojáků. Své hroby tu mají ale i sebevrazi. Snad právě proto je místo tak tajemné, a leckdo se tady cítí nesvůj.

ČTĚTE TAKÉ: V 639 let dlouhé Cageho skladbě se změnil akord. Přišly si to poslechnout davy lidí

Hlavní proměnou na takzvaném bohnickém hřbitově bláznů projde kaple z třicátých let dvacátého století, která je ve zcela havarijním stavu.

„Dneska je kaple již popraskaná ve štítu, propadají se určité části. Ve zdech jsou díry. A jestli chceme, aby teda se zachoval aspoň nějaký odkaz té kaple, tak musíme začít co nejdřív, jinak opravdu hrozí, že spadne,“ řekl pro CNN Prima NEWS místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

Kaple podle návrhu dostane modernější ráz. Architekti navrhli zpevnění konstrukce, novou omítku a také střechu z rezavějící oceli ve stylu trnové koruny, která symbolizuje utrpení.

Například z prostoru bývalé márnice, která je v současné době zdevastovaná a na stěnách jsou graffiti, má vzniknout výstavní prostor, a to o nedaleké bohnické nemocnici.

Proměnou projdou ale i další části hřbitova jako základní cesty, mohyla a železný kříž v průčelí.

„Klade se velký důraz na to, aby se zachoval genius loci tohoto místa. Ta samotná revitalizace bude velmi citlivou formou,“ sdělil další místostarosta dotyčné městské části Radomír Nepil.

„Chodí sem umělci, starší lidé i obyvatelé sídliště na vycházku. Mnoho lidí to vnímá jako příjemné odpočinkové místo, ne jako nějaké strašidelné,“ vysvětlil Vítek.

Rekonstrukce hřbitova podle prvních odhadů vyjde zhruba na deset až patnáct milionů korun a hotovo by mohlo být do dvou let.

Tagy:
rekonstrukce hřbitov Bohnice Praha Psychiatrická léčebna Bohnice hřbitov Bohnice