V 639 let dlouhé Cageho skladbě se změnil akord. Přišly si to poslechnout davy lidí

V unikátní 639 let dlouhé skladbě amerického skladatele Johna Cageho s tempovým označením As Slow as Possible došlo v pondělí ke změně akordu. V kostele St. Buchardi v německém Halberstadtu se sešly davy lidí, aby si ji jako první poslechly.

Skladba avantgardního hudebníka Johna Cageho s názvem Organ²/ASLSP, v češtině Jak nejpomaleji to jde, má nyní už 16 akordických změn. V pondělí nastal významný okamžik, protože došlo k další z nich. Aby se vytvořil nový tón, byla do varhan přidána píšťala. Předchozí úprava nastala před dvěma lety 5. února 2022.

ČTĚTE TAKÉ: Do Prahy míří ikona filmových soundtracků. Fascinují mě horory a vyřezávané dýně, přiznává

Další plánovaná změna proběhne 5. srpna 2026, píše se na oficiálních stránkách projektu. Někteří lidé si rezervovali vstupenky do chrámu už před řadou let, aby mohli být u novinky osobně, napsal web BBC.

Na speciálně postavených varhanách v německém kostele St. Buchardi začal experimentální počin hrát již v roce 2001. To, co u běžné kompozice zabere jen pár vteřin, trvá v případě Cageho díla roky.

Prvních osmnáct měsíců znělo jen ticho. První tóny se pak rozezněly až v roce 2003. Partitura je tvořena osmi stranami not. Ty jsou určeny pro hru na klavír nebo varhany. Přestože již v názvu bylo určeno, že by se skladba měla hrát co nejpomaleji, přesné tempo nebylo nikdy stanoveno.

Záběry ze změny akordu v roce 2022:

Nejdelší a nejpomalejší skladba na světě by měla doznít v roce 2640, tedy za více než 600 let. Poté, co skladatel John Cage v roce 1992 zemřel, sešlo se několik hudebních vědců, profesorů umění a teologů, aby naplánovali nejpomalejší provedení jeho skladby, připomněl portál NPR. Varhany s dřevěným rámem jsou stále ve vývoji. Staví se podle toho, jak skladba postupuje. S každou změnou akordu se přidávají nebo ubírají kovové píšťaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lucie už má náhradu za Kollera. Chystá se i nová deska a velkolepé oslavy

Tagy: