Poradce David Krajíček: Práce a rodinné vztahy jdou dohromady. Stačí si je srovnat
hřib
Výpis příspěvků ke štítku „hřib“
Houbařská sezóna ještě nekončí. Kolik zbývá času, kam se vydat a na co si dát pozor?
Úspěšné výlety na houby nás čekají ještě další dva až tři týdny, předpovídá meteorolog Filip Smola. Letošní vydařená houbařská sezóna by tak mohla vydržet až do začátku listopadu. Houby sice už kvůli nižším teplotám neporostou ve velkém, jako tomu bylo minulý měsíc, ale stále jich bude dost.
Začala houbařská sezona. Jak rozeznat jedlé houby od jedovatých a co dělat při otravě?
Přestože je houbařská sezona teprve na svém začátku, záchranáři už vyjížděli k více než desítce případů otrav houbami, a to jen v Praze a okolí. Podle statistik je v Česku kvůli houbovým otravám hospitalizováno až 400 lidí ročně.
Houby teď v Česku rostou, dlouho ale nevydrží, upozorňuje mykolog Hruška
V těchto dnech roste lesích nezvykle velké množství hub. Nejvíce jich je v jižních Čechách, upozorňuje mykolog Pavel Hruška. Radí také, že je třeba na houby vyrazit včas, chladné počasí totiž jejich růst může brzy zastavit.
Hřib o hmotnosti 1,6 kilogramu našel v Polsku muž, který houby ani nesbírá
Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové „hřibobraní“. Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
První případy otravy jedovatými houbami na Plzeňsku. Lidé je konzumují i cíleně
V Plzeňském kraji se objevily první případy otravy jedovatými houbami. Pozor by si lidé měli dát zejména na bedly, pečárky a muchomůrky, kterými se otráví nejčastěji. Podle záchranářů ale otravy nejsou vždy neúmyslné. Lidé prý někdy pozřou halucinogenní houby cíleně, problém však je, že neodhadnou množství.