Houbařská MAPA: Sezóna začíná, podívejte se, kde rostou nejvíce. Experti radí, kam vyrazit

Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. Podmínky by měly být podle mykologů příznivé zatím hlavně v listnatých lesích. Pravděpodobnost růstu hub v jednotlivých oblastech si mohou lidé ověřit prostřednictvím mapy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Po zahájení houbařské sezóny tradičně zveřejnil ČHMÚ na svých webových stránkách mapu výskytu nejčastěji sbíraných hub. Tu bude průběžně aktualizovat s ohledem na srážky, půdní vlhkost či teploty posledních dní.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná nemoc v USA zabila dva lidi. Stopy vedou k oblíbené houbě, která roste i v Česku

Na rozdíl od konce května byla mapa v neděli 9. června po celém území poseta zelenými tečkami, které značí vysokou pravděpodobnost výskytu hub, zatímco nejhorší podmínky zaznamenaly v Jihomoravském kraji a na východě Česka.

Podle odbornice jsou podmínky pro růst po deštích dobré. „Nyní lze najít v lesích, v parcích a na loukách velké množství jedlých i jedovatých druhů hub, jak pozdně jarních, tak letních i podzimních z důvodu rozmanitého počasí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Alice Kratinová z České mykologické společnosti. Konkrétně se má jednat o houby hřibovité, čirůvky, klouzky, muchomůrky, lišky, ryzce, pečárky nebo vláknice. „V tomto období se dělá velké množství vycházek pro veřejnost z důvodu dobrého růstu hub napříč republikou,“ doplnila Kratinová.

„Spuštění výpočtu záleží nejen na vhodném počasí pro růst hub (optimální teploty, srážky a půdní vlhkost), ale také na reálném výskytu hub v lesích – ten mapují mykologové přímo v terénu. Jakmile jsou tato kritéria ve shodě, výpočet je spuštěn a mapa zveřejněna,“ popsal ČHMÚ vznik mapy na svých sociálních sítích.

Výskyt hub podle meteorologů závisí samozřejmě na konkrétní lokalitě. Přírodní podmínky mají značný vliv a mohou se během času měnit. „Pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub,“ vysvětlil ČHMÚ.

Mapu v celorepublikovém měřítku je tak podle odborníků třeba vnímat s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Indiáni považovali šamanskou houbu za léčivou, roste i u nás. Místo žaludku potěší oko

Tagy:
les houby Jihomoravský kraj mapa Český hydrometeorologický ústav hřib Česko vlhkost hřib dubový Český rozhlas 1 Radiožurnál Česká mykologická společnost Česká vědecká společnost pro mykologii