Houbařská sezóna ještě nekončí. Kolik zbývá času, kam se vydat a na co si dát pozor?

Houbařka - ilustrační foto

Počasí a houbařská sezóna

Úspěšné výlety na houby nás čekají ještě další dva až tři týdny, předpovídá meteorolog Filip Smola. Letošní vydařená houbařská sezóna by tak mohla vydržet až do začátku listopadu. Houby sice už kvůli nižším teplotám neporostou ve velkém, jako tomu bylo minulý měsíc, ale stále jich bude dost.

Aktualizovaná mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zobrazující pravděpodobnost růstu hub na základě srážek a teplot nepůsobí velmi povzbudivě. Na většině území Česka totiž předpovídá velmi malé či malé vyhlídky. Sociální sítě však dále zaplavují příspěvky lidí pyšnících se plnými košíky.

Nikdo po letním suchu nečekal takto úspěšnou podzimní houbařskou sezónu. Houby se rozrostly téměř po celé republice. Podle zpráv uživatelů na fóru Natur Atlas z posledních týdnů rostou oproti ostatním druhům zejména hřiby. Úspěšnými úlovky tam přispívají houbaři nejčastěji ze Středočeského kraje a z Vysočiny. Nejslabší úrodu potom hlásili v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Podle ČHMÚ je v současné době největší pravděpodobnost výskytu hub v horských oblastech. Zejména v Krkonoších a Beskydech. Vůbec největší šance nalézt velké množství hub je pak na Šumavě.

Opatrně s identifikací i vařením

Úspěšnou sezónu bohužel provází také otravy houbami. Například brněnská Fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny letos v souvislosti s otravou po konzumaci hub pečovaly již o deset pacientů.

Na Vysočině pak záchranáři řešili již téměř dvacet případů otrav. Nejčastěji k nim došlo kvůli záměně muchomůrky tygrované s růžovkou (tzv. masákem). Problémy však může způsobit i požití jedlých hub, které jsou špatně upravené, varoval pro regionální Deník mluvčí záchranářů na Vysočině Petr Janáček. „Pokud máme důvodné podezření na otravu houbami, je nutné co nejrychleji vyvolat zvracení a volat lékařskou pomoc. Před příchodem lékaře se doporučuje podávat aktivní uhlí a hodně pít,“ vysvětlil správný postup mykolog Jaroslav Malý.

Tagy: