Chlapec po pádu z 19. patra všechny překvapil a už chodí. Zázrak, shodují se lékaři

Martin Prchlík

Zázrak. Tak mluví lékaři o případu 15letého chlapce, který vypadl v Praze z 19. patra panelového domu. Navzdory předpokladům by měl bez problémů chodit, stejně tak bude zřejmě moci bez potíží hýbat rukama. CNN Prima NEWS to řekl vedoucí lékař Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice Martin Prchlík, na jehož oddělení mladík leží. Lékaři už chlapce přemístili na standardní pokoj.

Mladík, který vypadl z 19. patra výškové budovy, překvapil nejen tím, že přežil, ale i mírou svého uzdravení. Lékaři v Thomayerově nemocnici ho proto už mohli přemístit z jednotky intenzivní péče na běžný pokoj.

Vedoucí Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Martin Prchlík CNN Prima NEWS sdělil, že chlapec se navíc zvládne fyzicky zcela uzdravit. „Hybnost končetin je plná. Rozumovou stránku nemůžeme posoudit. Dle slov maminky se v podstatě chová stejně jako před tím úrazem. Z toho důvodu jsme mohli ukončit intenzivní péči a včera jsme ho předávali na standardní oddělení,“ vysvětlil v pondělí Prchlík.

Mladík přitom utrpěl při pádu z jednoho z nejvyšších paneláků v Česku těžká zranění. „Nejzávažnější bylo poranění mozku a plic. Pravá plíce byla poraněna z 80 procent a levá naprosto zkolabovaná,“ informoval vedoucí dětské kliniky. Kromě toho utrpěl chlapec i zlomeniny žeber a pánve, poranil si také játra a ledvinu.

Chlapce nikdo z budovy nestrčil

Lékaři budou sice ještě testovat funkčnost plic, ale už teď mluví o tom, že mladík bude moci vést kvalitní život. Podle Prchlíka už plíce fungují natolik, že chlapec dýchá bez pomoci přístroje.

Chlapec se před několika týdny zřítil ze zhruba 60metrové výšky, z 19. patra paneláku v Praze. Jeho pád částečně zbrzdil přístřešek, na kterém zůstal ležet. Martin Prchlík fakt, že chlapcův pád zlehčila právě tato stříška, označil za zázrak.

Celý rozhovor s lékařem Martinem Prchlíkem:

Policisté samotný pád stále vyšetřují. Jisté nyní je, že chlapce nikdo z budovy nestrčil. „Kriminialisté vyloučili cizí zavinění,“ sdělila CNN Prima NEWS policejní mluvčí Eva Kropáčová. Na místě přitom neměl co dělat. Uvnitř budovy, z níž spadl, jsou totiž ubytováni převážně policisté a hasiči.

Tagy: