Volby jsou bezpečnější než nákup, tvrdí Hamáček. Hygienikům pomůže až 250 policistů

Vláda v pondělí znovu aktivovala kvůli poslednímu vývoji koronavirové epidemie Ústřední krizový štáb.

Hygienám pomohou policisté

Ministerstva vnitra a zdravotnictví se dohodla, že 200 až 250 policistů se zapojí do trasování kontaktů nakažených koronavirem. Po čtvrtečním jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho předseda, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Výpomoc policistů nabízel ministr vnitra Hamáček už na začátku září, ale premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že hygienické stanice trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem zvládají.

„Finalizujeme dohodu, která musí být uzavřena a bude dnes nebo zítra hotová. Pak už nebude nic bránit tomu, aby od 200 do 250 policistů tak, jak jsme to v minulosti nabízeli, posílilo kapacity hygieny,“ řekl ve čtvrtek Hamáček.

Kvůli velkému nárůstu počtu nových případů nestíhá zejména pražská hygienická stanice všechny včas trasovat. Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla v polovině září uvedl, že s telefonickým trasováním kontaktů nemocných lidí pomáhá hygienikům 519 lidí, z toho 72 armádních hygieniků. Dalších 200 lidí mělo být pro tuto činnost postupně proškoleno. S trasováním kontaktů nakažených hygienikům pomáhají také civilní medici.

„Policisté by měli být využíváni ke třetím hovorům, to znamená ke zjišťování kontaktů na základě požadavků hygienické stanice,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Podle něj budou vypomáhat plošně po celé České republice, měli by být proškoleni ve čtvrtek nebo v pátek. „Od pátku odpoledne nebo od pondělí budeme připraveni,“ uvedl Švejdar. Práci budou dělat policisté dobrovolně.

Hamáček: Nebojte se jít volit

Hamáček na tiskové konferenci po jednání krizového štábu vybídl Čechy, aby šli volit a nebáli se toho kvůli šíření koronaviru. „Z hlediska voleb a bezpečnosti je všechno připraveno, takže není důvod k jakýmkoliv obavám. Opatření ve volebních místnostech jsou přísná a nehrozí žádné riziko. Chtěl bych občany ujistit, že jít k volbám je naprosto bezpečné. A jak říkám, je to bezpečnější než jít nakupovat,“ prohlásil.

Žádné masivní nákupy ochranných pomůcek proti koronaviru podobné těm, které organizovalo na jaře při první vlně epidemie, ministerstvo vnitra nechystá. Podle něj jsou zásoby ochranných pomůcek, které nyní stát má, adekvátní.

Krizový štáb se zabýval i lůžkovou kapacitou v nemocnicích. „Tak, jak jsou lůžka dnes, je kapacita dostačující, v nejbližší době nehrozí žádné zásadní komplikace,“ řekl Hamáček. Podle něj se ale jedná o možných dodatečných kapacitách pro další dny, v jednotlivých krajích byli do krajských krizových štábů zapojeni koordinátoři intenzivní péče, kteří budou mít aktuální informace o volných lůžkách.

S Prahou krizový štáb jedná o vyčlenění zhruba tisíce lůžek pro pacienty, kteří nemají vážný průběh nemoci, jejich situace jim ale neumožňuje návrat do běžného prostředí. Podle Hamáčka se to týká například klientů domovů pro seniory, pro které by nebylo možné zajistit oddělení od zdravých lidí ubytovaných ve stejném zařízení.

Epidemie koronaviru zatím nijak neohrožuje činnost hasičů a policistů, uvedli náčelníci obou sborů. Mezi hasiči je 56 nakažených a 152 osob v karanténě. Nakažených policistů je asi 220, v karanténě je dalších 370.

Tagy: