Slyšeli jste o řízkování? Není to soutěž v pojídání řízků, ale způsob množení rostlin

Ani rostliny na zahradě nevydrží věčně – například ovocné keře postupně slábnou a úroda je čím dál menší. Abyste si jejich nahrazení zjednodušili, můžete si oblíbené odrůdy namnožit sami za pomoci řízků. Snadno a vlastně skoro zadarmo. A můžete takto množit i další rostliny.

Co je vlastně řízkování?

Řízkování je způsob, jakým můžete rozmnožovat rostliny. Stačí vám k tomu nějaká její část. Výhodou je, že nová rostlina bude mít stejné vlastnosti, jako měla ta mateřská. Nepřijdete tedy třeba o dobrou chuť a bohatou úrodu. Řízkovat můžete listnaté ovocné i okrasné dřeviny, trvalky, bylinky, popínavky. Použít můžete vrcholové výhony s listy nebo řízky kořenové. Jednoduše a vlastně zadarmo můžete vypěstovat velké množství nových rostlin. A také rychleji, než kdybyste je pěstovali ze semen.

Pěstování rybízu

Rybíz, ať už červený, bílý nebo černý, nesmí chybět na žádné zahradě. Z kyselých bobulí uděláte výborné marmelády, šťávy a upečete šťavnaté sladkokyselé koláče. Můžete ho pěstovat jako keř nebo ve formě stromku. Keříky při správné péči vydrží plodit až 20 let. Rybíz je potřeba pravidelně prořezávat. Jednoleté výhony zkracujte na 2 až 3 pupeny. Každý rok nechte 5 nebo 6 nových výhonů. Výhony staré 4 roky odstraňte. Ty už neplodí tak dobře. Na keři byste tak měli mít zhruba 16 výhonů – 6 jednoletých, 6 dvouletých a asi 4 tříleté.

Jak na řízkování rybízu?

Rybíz i další ovocné dřeviny jsou vhodné k množení řízkováním. Získáte tím rostliny se stejnými vlastnostmi na další roky. Ideální dobou na řízkování je celý měsíc září a také říjen. Množit je můžete dvěma způsoby podle toho, kolik keříků si chcete vypěstovat. Pokud vám budou stačit dva nebo tři, vystačíte si s miskou se substrátem, do které řízky zapíchnete. Pokud jich chcete více, umístěte je rovnou do nachystaného záhonu.

Půdu v záhonu na řízky pečlivě připravte. Musí být kvalitní, dobře propustná. V těžkých půdách by těžko zakořeňovaly. Prokypřete zeminu do hloubky a urovnejte. Vyberte na keři dlouhé jednoleté (letošní) výhony s vyzrálými pupeny. Zkraťte je na 15 až 20 cm, měly by mít asi 5 oček. Dále je upravte na spodní části – pod spodním očkem udělejte šikmý řez pod úhlem asi 45 °. Nad posledním očkem potom udělejte řez asi 1 cm mírně šikmo. Dávejte pozor, abyste při práci s výhony nepoškodili pupeny. Ty by potom uschly.

Použijte stimulátor –⁠ při sázení řízků je vhodné použit přípravek, který podpoří tvorbu kořenů. Takzvaný stimulátor najdete v práškové, gelové nebo tekuté formě. Postup je velmi jednoduchý: Do stimulátoru ponořte 1 až 2 cm spodní části řízků. Sázejte je asi 20 cm od sebe, mírně šikmo do hloubky asi 3 cm. Aby se stimulátor nesetřel, použijte při sázení kolíček. Tím do zeminy udělejte díru a řízek do ní zasuňte. Pak už jen přitlačte, zalijte a nechte v klidu zakořenit, bude to velmi brzy. A máte tak na příští rok připraveny nové sazenice.

Pokud nechcete použít kupovaný stimulátor, zkuste radu našich babiček – připravte si roztok medu a vody (cca 1 lžíce na 1/2 l vody). Do toho pak řízky na pár hodin ponořte. Med je skvělý kořenový stimulátor. Dodá živiny, cukr a také působí jako antiseptikum. Stejným způsobem můžete množit všechny keře.

Tagy: