Invaze izraelské armády do Rafáhu začne do 72 hodin, píší média. Zvrátí to dohoda s Hamásem?

Šéf izraelské armády Herci Halevi v pondělí schválil definitivní plány vojenské operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy spolu se zřízením uprchlických táborů v jeho střední části. Informoval o tom v úterý server The Times of Israel (ToI) s odkazem na zprávu zpravodajského webu Ynet. Ta tvrdí, že nebude-li do 48 až 72 hodin uzavřena s palestinským hnutím Hamás dohoda o propuštění rukojmích výměnou za dočasný klid zbraní, bude operace zahájena. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale později řekl, že pozemní jednotky vstoupí do Rafáhu, aby zničily zbývající jednotky Hamásu, bez ohledu na to, zda se s ním Izraeli podaří uzavřít dohodu.

Ynet bez uvedení zdroje napsal, že izraelské tanky jsou sešikovány na hranici mezi Izraelem a Gazou v blízkosti Rafáhu a čekají pouze na pokyn k zahájení problematické pozemní ofenzivy. Tu izraelská vláda považuje za poslední nezbytný krok k vymýcení bojových sil Hamásu z Pásma Gazy, což je jedním z hlavních válečných cílů Izraele. Mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy mezitím varuje před humanitární katastrofou a hrozbou vysokých ztrát mezi civilním obyvatelstvem. V Rafáhu se před boji v severnějších oblastech skrývá více než milion uprchlíků.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský stařík se snažil odpálkovat ukrajinský dron lopatou. Záběry zachytily i následnou explozi

V posledních dnech byly dokončeny taktické bojové plány, které zabíhají do nejmenších podrobností, napsal Ynet. Zahrnují invazi v několika fázích, která může být kdykoli zastavena nebo odložena v závislosti na pokroku v jednáních s Hamásem o propuštění rukojmích.

Zástupci Hamásu v pondělí večer opustili zprostředkované rozhovory v Káhiře a vrátí se s písemnou odpovědí na nejnovější návrh Izraele. Ten je podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena mimořádně velkorysý a Hamás by jej podle jeho soudu měl rychle přijmout. O vývoji v jednáních v pondělí večer telefonicky hovořil americký prezident Joe Biden s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním, tedy představiteli zemí, které fungují jako prostředníci v jednání mezi Izraelem a Hamásem.

Optimismus ohledně dopadu možné dohody ale brzdí poslední prohlášení izraelského premiéra Netanjahua. „Představa, že válku ukončíme dříve, než dosáhneme všech svých cílů, nepřichází v úvahu,“ uvedl v úterý podle zprávy, kterou vydal jeho úřad. „Vstoupíme do Rafáhu a zlikvidujeme tamní prapory Hamásu – s dohodou, nebo bez ní, abychom dosáhli úplného vítězství,“ prohlásil.

Jakkoli byly Netanjahuovy výroky zřejmě určeny jeho krajně pravicovým a ultranacionalistickým koaličním partnerům, není jasné, zda budou mít vliv na případnou dohodu s Hamásem, píše AP. Premiér čelí tlaku ze strany některých vládních partnerů, aby nepřistupoval na dohodu s Hamásem, jež by mohla armádě zabránit v invazi do Rafáhu, který je podle ní poslední baštou Hamásu.

Netanjahuova pozice by v případě dohody mohla být ohrožena, protože mnozí zastánci tvrdé linie v jeho kabinetu žádají útok na Rafáh. S jedním z nich, ministrem národní bezpečnosti Itamarem Ben-Gvirem, se Netanjahu v úterý setkal, podrobnosti o schůzce však jeho úřad nezveřejnil. Podle webu listu Times of Israel bylo zrušeno jednání izraelského válečného kabinetu plánované na úterní večer, zřejmě právě kvůli panujícím rozdílným názorům klíčových politických hráčů na možnou dohodu s Hamásem a operaci proti Rafáhu.

Podle nejmenovaného izraelského představitele, který mluvil s agenturou AFP, izraelská vláda stále čeká na odpověď hnutí Hamás na novou nabídku dočasného příměří. „Počkáme do středy večer a pak se rozhodneme,“ řekl AFP vládní činitel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael bombardoval „poslední baštu Hamásu“. Palestinci hlásí přes 20 mrtvých, včetně žen a dětí

Tagy:
armáda Izrael Pásmo Gazy Hamás Izraelské obranné síly