Na cestu přes Chartúm měli jen hodinu, stříleli po nich. Matka popsala dramatický úprk ze Súdánu

Irská občanka Sarah Widaaová a její tři děti prožily dramatický útěk ze Súdánu, když se uprostřed bojů pokoušely dostat na francouzskou ambasádu, odkud probíhala evakuace cizinců. Ačkoli měly jen něco málo přes hodinu na to, aby se na místo dostaly, podařilo se jim uniknout a dorazit bezpečně do Džibutska. Svého manžela musela ovšem nechat v súdánském hlavním městě Chartúmu. Widaaová dramatické události popsala v rozhovoru pro Sky News.

Během cesty autem z jejich domu v chartúmské čtvrti Kafouri uslyšela Widaaová střelbu. „Skloňte se,“ zakřičela na děti. Přestože jim hrozilo velké nebezpečí, její manžel pokračoval v řízení a snažil se co nejrychleji dostat rodinu na francouzské velvyslanectví. „Sám ale musel kvůli nemocnému otci zůstat v zemi,“ uvedla Widaaová pro Sky News. Na útěk prý měli jen něco málo přes hodinu.

ČTĚTE TAKÉ: V Súdánu dál zuří těžké boje. Podařilo se evakuovat dva Čechy, další na pomoc čekají

Rodině se nakonec podařilo dojet na ambasádu a poté je odvezli autobusem na leteckou základnu. „Zůstali jsme v hangáru dvě hodiny. Nebylo tam žádné jídlo. Byli tam Řekové, Američané,“ řekla. Nyní je s dětmi v přístavu Džibuti, hlavním městě Džibutska. V Súdánu je ale podle ní stále mnoho irských občanů. Její bratranec prý nedostal e-mail o evakuaci a místo toho jel autobusem na egyptskou hranici, přičemž se vozidlo po cestě třikrát porouchalo. „Všichni jsou zoufalí,“ doplnila.

Chartúmem zmítají boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Kritická situace zasáhla právě i domov Widaaové. Dodávky vody byly přerušeny na pět dní. Vodu musela rodina získávat na černém trhu. „Neměli jsme doma moc peněz, báli jsme se, že nás vydrancují,“ sdělila. Konflikt nikdo nečekal. Ještě den před jeho začátkem byla Widaaová s dětmi na zmrzlině. „Všichni byli venku. Ve stejné čtvrti je teď tma,“ popsala situaci ve městě. Podle její nejstarší dcery, devítileté Nadine, je tam život  „děsivý“. „Sledovali jsme televizi, když kulka zasáhla naše okno. Bylo to tak hlasité. Třásla jsem se až do konce dne,“ vylíčila Nadine hrůzostrašné chvíle.

Sarah Widaaová ovšem doufá, že se jednoho dne bude moci vrátit zpátky. „Mám tam svůj dům. Moje děti tam mají kamarády a školu. Byli jsme šťastní,“ dodala.

Uvěznění cizinci uprostřed bojů

Mezi cizinci, kteří museli být z Chartúmu evakuováni, byla i irská učitelka Cathy, která se pět dní ukrývala se svými dvěma syny v tamní škole, než byla letecky evakuována. „Naše okno vybuchlo. Byli jsme pod matrací. Liam (jeden ze synů) řekl: ‚Mami, to sklo mě zasáhlo. Právě se ode mě odrazilo‘,“ vzpomíná.

Uniknout se ale nepodařilo britskému lékaři Ahmedovi, který přijel na návštěvu své rodiny a nyní se nachází v nebezpečné oblasti, kde boje neustávají a přístup k vodě, elektřině a zdravotní péči je omezený. Pro Sky News vylíčil, že celé hlavní město se stalo válečnou zónou a že i zvažování útěku je velmi nebezpečné. Zároveň kritizoval vládu Spojeného království za nedostatečný zájem a pomoc pro lidi, kteří jsou v zemi uvězněni. „Prostě odvedli diplomaty. Ale jsou tu další lidé. Zasloužíme si od nich více pozornosti,“ řekl.

Boje v Chartúmu mezi súdánskou armádou a polovojenskými jednotkami propukly 15. dubna. Rezidenční čtvrti proměnily ve válečné zóny a podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádaly už 459 obětí a 4 072 zraněných.

V důsledku toho se řada zemí, včetně Německa, USA a Francie, rozhodla dostat své své občany ze země. Mezi evakuovanými byli i dva čeští občané, kteří byli přepraveni německým letounem. Británie aktuálně ohlásila, že evakuovala 200 až 300 svých občanů.

Tagy:
Francie matka Súdán manželé děti boje Chartúm vláda Spojeného království Džíbútí