IT expert: Autoři digitalizace museli vědět, že nestíhají. Selhalo vedení projektu

Softwarový expert Martin Bobek

ZPRÁVY PLUS - 2.10. v 11:30

Stoprocentně vím, že autoři digitalizace stavebního řízení v polovině realizace projektu věděli, že jej nestihnou dokončit do data vydání. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl softwarový expert Martin Bobek. Při vývoji systému selhal podle něj zejména management a argument o úřednících, kteří se s novým systémem nechtějí naučit, není validní.

Projekt digitalizace stavebního řízení není svým rozsahem podle Bobka v komerční sféře ničím neobvyklým. „Ve velkých komerčních firmách takový projekt řeší minimálně jednou ročně. Není to nic extrémně náročného, ale aby byl úspěšně realizován, je potřeba plnit některé základní postupy a je nutné, aby to kontroloval nějaký projektový management nebo řídicí komise,“ řekl Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Fialova rošáda ODS nic nepřinese. Na vládní krizi nejvíc vydělá STAN

A právě v řízení projektu by Bobek hledal příčinu problémů. „Stoprocentně vím, že v půlce realizace věděli, že jej nestihnou dokončit do data vydání. Ten zásadní problém vidím v řízení toho projektu a v rámci rozhodování, jak s ním nadále pokračovat,“ uvedl Bobek.

Část hlasů hájící digitalizaci stavebního řízení viní z jeho neúspěchu úředníky, kteří se s ním údajně nechtěli naučit pracovat. Podle Bobka však tento argument není validní. „Software se vyvíjí v rámci cyklů a do nich by měli být průběžně zatahováni i jeho koncoví uživatelé a měli by k němu poskytovat zpětnou vazbu. Myslím si, že ten projekt nebyl dobře nastavený, protože uživatelé do toho systému nebyli zahrnuti,“ řekl Bobek.

Ivan Bartoš z neúspěchu digitalizace stavebního řízení, viní mimo jiné, tlaky ze strany ICT unie. Bobek ale problém vidí v nastavení požadavků výběrového řízení. „Ty zakázky často směřují na firmy, které již mají zkušenosti ve státním sektoru. To znevýhodňuje firmy, které mohou mít daleko větší zkušenosti s komplexními zakázkami z komerčního sektoru, ale chybí jim reference ze státních zakázek. Jestli je to dáno tím, že nějaká malá skupina ovlivňuje výběrové řízení tak, aby vycházelo vstříc nějakým konkrétním firmám, to nedokážu posoudit,“ dodal Bobek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Richterová ve vedení Sněmovny? Bizár a kšeftaření, vystřídat by ji mělo SPD, řekl Kulidalkis

Tagy:
digitalizace projekt ICT Unie produkty a služby ekonomika, obchod a finance výpočetní a informační technologie