Italové chtějí po Čechovi pokutu za loňský přestupek. Ten přitom roky neopustil ČR

Italská policie

Představte si, že se několik let nepodíváte za hranice a přesto vám úřady z ciziny tvrdí, že máte zaplatit pokutu za přestupek, co jste tam provedli. Náš divák si nejprve myslel, že se ho snaží napálit podvodníci a vylákat z něj peníze. Jenže pokuta je skutečná.

Žádný přestupek nespáchal, na místě navíc nikdy nebyl. Přesto chtějí po Jiřím Havlovi italské úřady uhradit pokutu za špatné parkování loni v listopadu. Žádají 60 až 115 euro, podle toho, jak rychle peníze pošle. „Přišel mi dopis, že jsem byl v Itálii, přitom jsem přes tři roky nikde v zahraničí nebyl,“ tvrdí Havel.

Rozhodl se tak požádat o pomoc naši redakci. „Normálně bych na to nereagoval. Ale ze zahraničí, doporučeně.... Já navíc nikoho v zahraničí nemám, tak jsem byl překvapený,“ popisuje. Nejdřív si pan Havel myslel, že jde o podvod. V anglicky psaném dopise jsou totiž nesrovnalosti. Státní poznávací značka sice sedí, ale značka automobilu nikoliv.

Jenže i přesto, že se nikam do zahraničí přes tři roky nepodíval Jiří ani jeho auto, pokuta je skutečná, což naší redakci potvrdilo i ministerstvo dopravy. „Ten dopis formálně splňuje náležitosti, které tyto dopisy mívají. Je tam popis přestupku, je tam charakteristika vozidla, je tam vymezena sankce, kterou má zaplatit, je tam patrné, jak ji má zaplatit,“ uvedl mluvčí rezortu František Jemelka.

Oficiální italské úřady se podle záznamů ministerstva dopravy navíc na registrační značku opravdu dotazovaly. „Můžeme říci, že na základě těchto indicií se nejedná o podvod,“ potvrdil Jemelka. Stejné odpovědi se panu Havlovi dostalo i na telefonní lince, která je v dopise uvedena. „Je to platné, samozřejmě. Pokud nezaplatíte, přijdou vám další dopisy a částka se ještě zvýší. Nakonec policie předá vaše údaje vymahačům pohledávek.“

Ministerstvo: Kontaktujte ideálně ambasádu ČR v dané zemi

Jiří Havel se tak bude muset odvolat. Buď jeho registrační značku někdo zfalšoval, pak by se měl obrátit na policii, nebo udělaly chybu italské úřady. „Pokud by český občan potřeboval pomoc, může začít na ministerstvu zahraničí, které mu poskytne informace, jak to funguje. Lepší cesta je zvolit přímo ambasádu ČR v dané zemi,“ radí Jemelka.

Podobných případů eviduje ministerstvo více, například z Francie nebo Německa. I když se tedy může takový dopis zdát jako podvod, nevyhazujte ho a raději si jeho pravost ověřte.

Tagy:
Německo Francie Itálie pokuta podvod omyl Ministerstvo dopravy Česko přestupek František Jemelka Ministerstvo dopravy České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jiří Havel