Izrael měl zveřejnit video z výslechu teroristy Hamásu. Velitelé nás nutili řezat hlavy, řekl

Civilisté v Gaze oslavující Hamás

Izrael podle webu Daily Mail zveřejnil video z výslechu teroristy z hnutí Hamás. Muž na závěrech popisuje, jak velitelé Hamásu nutili své bojovníky řezat hlavy ženám, dětem a starým lidem. Hnutí pak srovnal s teroristickou organizací Islámský stát. Zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr popsal, že zveřejněním videí se Izrael snaží zastavit zpochybňování masakru Hamásu ze 7. října.

Izraelská armáda ukázala záběry z rozhovoru se zajatým členem teroristického hnutí Hamás, informuje web Daily Mail s tím, že okolnosti vzniku videa ani totožnost natáčeného muže není možné ověřit. Muž, kterému má být 24 let, mluví naprosto klidným hlasem a tvrdí, že jeho velitelé nařídili svým bojovníkům, aby „uřezávali hlavy“ ženám, dětem a starým lidem. Prý se chovali jako „zvířata“ a dali útočníkům pokyn, aby po zavraždění žen zneužili jejich těla.

Má jít o příslušníka praporu Zaiton, který byl zajat v den masakru u brány kibucu Alumim poblíž hranic s Gazou. Na otázku, co bylo jeho úkolem, odpovídá: „Zabíjet. Ženy, děti, všechny, kohokoliv, kdo byl v domě.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V podzemí Gazy padne hodně vojáků. Válka bude zuřit na dvou frontách, říká izraelský veterán

V Gaze ho v mešitách prý učili, aby ženy a děti respektoval, ale v „armádě“ Hamásu to bylo „jiné“. „V armádě nám říkají, abychom zabíjeli. Ženy a děti a tak dále. V náboženství říkají, že je zakázáno zabíjet děti, ženy a staré lidi. V armádě vám ale velitel řekne, dupejte jim po hlavách, stínejte jim hlavy, dělejte si s nimi, co chcete,“ popsal muž.

Vyšetřovatel se ho následně ptá na srovnání hnutí Hamás a Islámského státu. „ISIS upaluje, uřezává hlavy a masakruje... Hamás se stal ISIS,“ říká zajatec s tím, že velitelé Hamásu posílali své bojovníky na sebevražedné mise a říkali jim: „Půjdete dovnitř a nevrátíte se zpět“.

Mluvčí Izraelských obranných sil podle britského webu uvedl, že muž byl zadržen s „operativním telefonem“, který obsahoval pouze pět kontaktů, navigační aplikaci a aplikaci pro zasílání zpráv na Telegram. Dále se v něm prý nacházela videa, na nichž teroristé Hamásu vraždí oběti.

Místo, na kterém se muž na videu nachází, není známé. Podle Izraelských obranných sil je držen v zabezpečeném zařízení v Izraeli a vyslýchán vyšetřovateli. Ženevská úmluva ale uvádí, že vlády musejí chránit válečné zajatce před „urážkami a veřejnou zvědavostí“, což zahrnuje i videa, na nichž jsou vyslýcháni. Izrael však tvrdí, že teroristé Hamásu nejsou válečnými zajatci, a Ženevská konvence se na ně tudíž nevztahuje.

Podle zahraničního reportéra Patrika Kaizra se izraelská vláda rozhodla ukázat videa vybraným novinářům ze dvou důvodů: „Jeden je, že se veřejné mínění začalo trochu obracet proti Izraeli, že daleko víc naslouchá Palestincům po prvotním šoku ze 7. října. Druhý důvod je zastavit zpochybňování masakru a upozornit na nepřicházející omluvu z jakékoliv palestinské strany. Neslyšeli jsme jediné odsouzení teroristické akce Hamásu,“ popsal Patrik Kaizr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj to ale nic nezmění. „Oba tábory jsou tak polarizované. Video z výslechu, kde terorista z Hamásu mluví o tom, jak jim velitelé říkali, jak se mají chovat k Židům, jsou brutální zvěrstva, ale nezmění to v podstatě nic,“ řekl Kaizr a dodal, že izraelská média výrazně posunula hranici vnímání brutality.

Tagy: