Izraelci se stáhli z nemocnice al-Šífa. Má to i jiný důvod než ukončení bojů, naznačil Šedivý

Z oblasti kolem nemocnice zbyly jen trosky.

Šedivý o stažení Izraele z nemocnice

Izraelská armáda se po dvou týdnech obléhání stáhla z nemocnice al-Šífa v Gaze. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý pro CNN Prima NEWS sdělil, že za krokem zřejmě stojí i stupňující se tlak ze strany izraelské veřejnosti. Zemí totiž znovu zmítají protesty.

Izraelská armáda poslední dva týdny obléhala nemocnici al-Šífa, ve které se podle ní skrývali příslušníci Hamásu. Americká CNN s odvoláním na palestinské zdroje informovala, že vnitřek nemocnice je po bojích velmi poškozený. Mrtví a ranění prý leží na zemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší demonstrace od začátku války. Tisíce lidí protestovaly v Jeruzalémě proti Netanjahuovi

Armáda se nyní z nemocnice stáhla. Oficiálním důvodem je úspěšné ukončení všech bojových úkolů. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý ale naznačil, že to zřejmě nebyl jediný důvod.

„Izraelská armáda deklarovala, že zlikvidovala všechny bojovníky Hamásu, kteří v této oblasti byli. Tento důvod tak padl. Druhým důvodem bylo, že akce vyvolávala napětí a kritiku. Z takových zařízení je tendence se po splnění úkolu vzdálit. Operace budou ovšem pokračovat dál,“ řekl Šedivý pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je poškození nemocnice značné. „Nemocnice není funkční, Palestinci se budou snažit nemocnici znovu uvést do chodu, aby alespoň v minimální míře poskytovala zdravotní péči,“ doplnil.

Ke stažení z nemocnice al-Šífa dochází v době, kdy se izraelská vláda znovu potýká s demonstracemi. Poprvé od začátku války se totiž v neděli uskutečnil opravdu masivní protivládní protest namířený primárně proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, který shodou okolností v neděli podstoupil operaci kýly.

Protestů se podle CNN zúčastnilo až sto tisíc lidí. Odkrývá se tak trvající rozkol v izraelské společnosti, která se neshodne v názoru na probíhající válku v Gaze.

„Je zřejmé, že situace je složitá. Vedení je hned ve dvou ohních. Jeden názor hlásá zlikvidovat Hamás, aby nebyl Izrael znovu napaden. Na druhou stranu velké množství lidí protestuje proti této politice a ukazuje se, že by Izraelci chtěli mít toto téma za sebou. Debatuje se také o návratu rukojmích,“ vysvětlil Šedivý.

„Diskutuje se o tom, zda pokračovat do úplného zničení Hamásu, což by znamenalo velké množství obětí. Izraelci už teď deklarují 600 mrtvých vojáků, zatímco v Pásmu Gazy je už přes 30 tisíc obětí,“ uzavřel generál ve výslužbě.

Tagy:
nemocnice Izrael Palestina Benjamin Netanjahu protesty Jiří Šedivý Gaza al-Šífa