Izraelský plán pro Gazu? Palestince vystěhovat a dobyté území osídlit, slibují ministři

Izraelci už začínají řešit, co po válce s teroristickým hnutím Hamás. Koaliční partneři premiéra Benjamina Netanjahua mají jasno – dobyté území v Pásmu Gazy by nejradši osídlili Židy a místní Palestince by poslali pryč, ideálně do jiných zemí. Informují o tom izraelská média. Politici si za takový nápad vysloužili i přirovnání k plánu nacistů z německé třetí říše.

„Válka přináší možnost se koncentrovat na přesvědčování obyvatel Gazy k emigraci,“ nechal se slyšet ministr pro národní bezpečnost Izraele a lídr ultranacionalistické kahanistické strany Ocma jehudit Itamar Ben Gvir.

PODÍVEJTE SE: Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol v Gaze

Ten novinářům na sněmu své partaje řekl, že takový postup by ze strany Izraele vůči Palestincům byl „naprosto správný, spravedlivý, morální a humánní“. Dle svých slov by si tak v ideálním případě představoval, že vojáci Izraele by z dobytého území v Gaze neustupovali a naopak by odešli sami Palestinci.

„Nemůžeme ustoupit ze žádného území, které právě teď v Pásmu Gazy držíme,“ pokračoval Ben Gvir s dovětkem, že by v takovém případě vůbec nevylučoval, že by území později osídlili židovští osadníci. Podobně, jako to činí například v Golanských výšinách.

Stejný názor má i izraelský ministr financí Becal'el Smotrič, který je předsedou podobně smýšlející sionistické strany Tkuma. Podle něj by „správným řešením“ nynějšího konfliktu bylo, kdyby byli současní obyvatelé Gazy „přesvědčeni k dobrovolné emigraci do zemí, které by je přijaly jako uprchlíky“. Oba ministry citují izraelská média v čele s The Times of Israel.

Smotrič zároveň dodal, že stav před válkou, kdy Gaza byla domovem pro až dva miliony lidí, nemůže znovu nastat. „Dokud budu ministrem financí, nepůjde ani jeden šekel (izraelská měna; pozn. red.) nacistickým teroristům v Gaze,“ cituje list izraelského ministra a koaličního partnera premiéra Netanjahua.

Jižní Libanon jako „cena za škodu

Názor, že by se Palestinci mohli z Gazy „dobrovolně přesunout pryč“, před časem ve své eseji pro list The Jerusalem Post sdílela i ministryně za Netanjahuovu partaj Likud Gila Gamlielová.

Za svá slova si zmínění koaliční ministři ale vyslechli i kritiku z úst izraelských zákonodárců, zejména od těch zastupující arabskou menšinu v Izraeli. „Nastane den, kdy tito dva ministři izraelské vlády budou stát před mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny,“ predikoval opoziční arabsko-izraelský poslanec Ahmad Tibi.

Dodal, že výroky Ben Gvira a Smotriče připomínají nacistický plán z dob třetí říše zvaný „Lebensraum“, který se točí kolem vytvoření územního prostoru obývaném výhradně jedním národem či konkrétní skupinou obyvatel.

Názory na rozšiřování židovské populace jsou ovšem i v izraelské opozici. O nápadu hovořil například bývalý několikanásobný ministr Avigdor Liberman. Ten pro změnu volal po tom, aby Izrael znovu získal území jižního Libanonu. Sousední stát podle něj „musí zaplatit svým územím“ za to, co Izraeli provádí teroristické hnutí Hizballáh. To většinově sídlí právě v Libanonu.

Tagy:
válka Izrael Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Libanon Hizballáh Gaza Nacistické Německo Likud Ahmad at Tíbí Avigdor Lieberman