Poker Hamásu o rukojmí: Věří v eso v rukávu, říká expert. Popsal skutečnou taktiku Izraele

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl bývalý náměstek ministerstva obrany a diplomat Daniel Koštoval.

Hamás si myslí, že rukojmí jsou pro něj eso pro vyjednávání, řekl bezpečnostní analytik Daniel Koštoval ve vysílání CNN Prima NEWS. Izrael podle něj ale ví, že zprávy o zvažovaném obnovení jednání o propuštění dalších rukojmí jsou jen taktikou k zastavení operace. Pokud by výměnou za rukojmí došlo k pozastavení bojů, mohl by se Hamás podle Koštovala stabilizovat, což by nebylo z bezpečnostního hlediska řešení.

Katar uvedl, že Hamás v zásadě souhlasí s obnovením jednání o propuštění dalších rukojmí výměnou za několik týdnů příměří. Izrael je ale skeptický. „Izrael velmi dobře ví, že hlavním cílem Hamásu je zastavit izraelskou operaci proti Hamásu. Tím by Hamás dosáhl vítězství v tom smyslu, že by Izrael nebyl schopen naplnit svůj deklarovaný cíl, tedy zničit Hamás a jeho infrastrukturu,“ řekl bezpečnostní analytik Daniel Koštoval ve vysílání CNN Prima NEWS. Izrael podle něj ví, že Hamás jen taktizuje a hledá způsob, jak zastavit izraelskou armádu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo učebnic hromada granátů či AK-47. Izrael ukázal, co Hamás ukrýval ve školách v Gaze

V Pásmu Gazy je stále asi 129 rukojmích. Podle Koštovala je šance, že se vrátí domů. „Hamás si evidentně myslí, že je to jeho eso pro vyjednávání s Izraelem, tudíž potřebuje rukojmí naživu. V momentě, kdy nabyde dojmu, že mu jsou k ničemu, bude samozřejmě hrozit, že se jich sám zbaví,“ popsal Koštoval.

Podle něj by se Hamás během případného několikatýdenního příměří mohl stabilizovat a stát se pro Izrael větší hrozbou. „Viděli jsme, kolik zbraní izraelská armáda v Pásmu Gazy objevila. V řadě případů to byly sofistikované rakety schopné zasahovat celé území Izraele. Kdyby se Hamás zvládl udržet v Pásmu Gazy, není to z bezpečnostního hlediska řešení,“ podotkl Koštoval. Dodal, že Izrael by ale mohl souhlasit s tím, že by Pásmo Gazy spravovala skupina zemí.

Zároveň upozornil, že existují i další hrozby. „Írán skrze různé skupiny ingeruje do situace kolem Izraele. Snaží se zásobovat Hizballáh, který kontinuálně útočí z Libanonu. Dále podporuje skupiny v Sýrii, které útočí jak proti americkým zařízením v Iráku a Sýrii, tak proti Izraeli. Hútíové se snaží napadat západní lodě, takže hrozí rozšíření konfliktu,“ podotkl Koštoval.

Tagy:
Izrael Sýrie Pásmo Gazy Hamás izraelsko-palestinský konflikt Daniel Koštoval Izraelské obranné síly