Jak bude vypadat nový epidemický model? Aktualizovaný semafor a pět úrovní pohotovosti

Nástřel, jak by mohl vypadat nový model s koronavirovými opařeními z prezentace ministerstva zdravotnictví.

Nový semafor epidemické situace

Nový model ministerstva zdravotnictví, podle kterého bude rozvolňovat nebo zpřísňovat opatření, zahrnuje aktualizovaný semafor epidemické situace, rizikové skóre a pět úrovní pohotovosti. Odvíjet se bude podle aktuální míry rizika, kterou si bude moci každý vypočítat sám. Ústav zdravotnických informací a statistiky slibuje jednoduché výpočty.

Ten, komu se počítat nechce, najde vždy aktuální číslo, které vyjadřuje míru rizika, na stránkách ministerstva zdravotnictví. Kdo by si ale chtěl ověřit riziko pro konkrétní region, pro toho ministerstvo zveřejní jednoduchou rovnici. Do ní pak bude dosazovat následující faktory.

Prvním faktorem je počet pozitivně testovaných. Jeho číslo bude udávat počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za období čtrnácti dnů. „To je poměrně podstatné, protože se takto sledují i mezinárodní statistiky,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Dalším kritériem je počet nakažených seniorů nad 65 let na 100 tisíc obyvatel. Tento faktor je důležitý, protože právě senioři nejvíce zatěžují zdravotnický systém. „Člověk nad 65 let má až třicetiprocentní šanci, že bude mít těžší průběh. Ten ve středním věku, zdravý, má šanci třeba čtyři procenta,“ vysvětlil Dušek.

Určující bude také aktuální hodnota reprodukčního čísla. „Říká, kolik průměrně jeden člověk za cyklus, kdy projde nemocí, stihne nakazit dalších lidí,“ objasnil Dušek. Půjde o zjednodušený výpočet. Pokud je reprodukční číslo vyšší než jedna, nemoc se šíří nekontrolovaně. Podle odborníků má význam ho sledovat v intervalu pěti až šesti dnů.

Mezi další faktory patří také podíl nově pozitivních ze všech testovaných. Jinak řečeno, u jakého procenta osob ze všech testovaných se nemoc prokázala. V posledních dnech jde o více než 30 %, tedy o třetinu lidí. „Je to číslo, které už se lidi naučili číst a je normálně na internetu,“ doplnil Dušek.

Kombinace jednotlivých kritérií pak rozhodne, jaká opatření z pětistupňové škály budou platit na celostátní úrovni i v krajích. Její konkrétní podobu chce mít ministerstvo zdravotnictví hotovou začátkem příštího týdne.

Tagy: