Jak by vypadal život v pandemii po zavedení sítí 5G. Technologická utopie nebo realita nového desetiletí?

Po optimistickém létě začíná některé části Evropy opět svírat chmurná nálada. Na jaře donutil nový koronavirus Covid-19 většinu z členských států přijmout opatření, která výrazně omezila život obyvatel. Některé z nich se k nim nyní vrací. Naštěstí v ne tolik drastické formě likvidující ekonomiku, ovšem změny mohou přijít i velmi náhle. Například při kontaktu s nakaženou osobou musí povětšinou všichni do preventivní karantény. A proto situace, kdy je lidem ze dne na den znemožněn odchod do práce či do školy, tak začíná být vcelku běžným úkazem.

Představme si proto zcela jiný svět. Svět, ve kterém je vše, co během všedního dne potřebujete, přímo ve vaší pracovně, obývacím pokoji, či ložnici. Cesta do práce zabere jen pár kroků, stejně tak jako na přednášku, do divadla či k lékaři. Firemní porada probíhající hladce napříč kontinenty, zdravotní prohlídka a přesná diagnostika bez nutnosti opustit domov, či dostupné vzdělání i v těch nejodlehlejších koutech země. Je to důmyslně propojený ekosystém vybudovaný na základech nové infrastruktury – svět, ve kterém by vládní omezení či plošná karanténa nezpůsobily kolaps, ale který by umožnil ekonomice nadále vzkvétat nezávisle na výkonu povolání dotčených jedinců či skupin. A tento svět máme na dosah ruky.

Vítejte v novém světě. Ve světě 5G

Digitalizace, robotizace, umělá inteligence a mnohé další technologie postupně přetváří naše okolí i každodenní fungování. Tyto termíny se obecně spojují s tzv. 4. průmyslovou revolucí, o které hovoří odborníci posledních několik let ve spojení s technologickým pokrokem a budováním datových sítí 5G. Možnosti, které nám Průmysl 4.0 přinese, mají nedozírné hranice. A zatímco si běžný uživatel pod pojmem 5G představí rychlejší a stabilnější internet, realita se povážlivě blíží té známé z populární sci-fi. Technologie 5G představují razantní změnu nejen ve způsobu, kterým se zařízení připojují do sítě, ale zejména jakým způsobem dokáží komunikovat mezi sebou navzájem. Díky nové síti projdou změnou veškerá zařízení využívající bezdrátového připojení, což je v současné době téměř každý elektronický produkt.

Zásadním rozdílem oproti současné 4G síti je skutečně rychlost, ovšem zde se jedná o rychlost 100 – 250x vyšší, tedy až 20 gigabitů za sekundu. To je jako streamování jednoho filmu v HD kvalitě oproti čtyřem stovkám filmů v 8k kvalitě najednou. To pravé kouzlo však spočívá v minimální odezvě, tedy v délce zpoždění mezi odesláním a přijetím informace. Reakční doba člověka se průměrně pohybuje v řádech 200 – 300 milisekund, současná síť 4G je zhruba o 100 až 200 milisekund rychlejší. Ve světě 5G je však odezva stlačená do jedné milisekundy a někdy dokonce i méně. Reakce tak v praxi přichází okamžitě, v reálném čase.

A právě bezprostřední výměna informací s sebou nese nepřebernou škálu možností – lze ji totiž využít k nahrazení okamžitých interakcí. Díky minimální odezvě mohou uživatelé či přístroje připojené k síti navzájem komunikovat, aniž by docházelo ke zpoždění. Nejde jen o kvalitnější videohovory, zde můžete pustit uzdu fantazii a opravdu se zasnít. Silnice se zaplní autonomními vozidly, která jsou schopna komunikovat nejen mezi sebou navzájem, ale i se semafory, silničními sensory, chytrými lampami či satelity. Na stejném principu fungují doručovací služby – v rekordním čase odešlou zásilku pomocí autonomního dronu či dopravní jednotky. Od vašeho oběda, nových hodinek či léků vás dělí pouze objednávka v aplikaci. Díky zapojení robotů a umělé inteligence dojde ke zvýšení bezpečnosti práce. Složité úkony ve stavebnictví, výrobě či těžebním průmyslu mohou být vykonávány školenými pracovníky z pohodlí kanceláře či domova. To samé platí i u oborů, ve kterých se najde jen hrstka špičkových odborníků. Taková operace srdce na dálku nám není vůbec tak vzdálená, jak se může zdát.

Robotická chirurgie i chytré sanitky

V loňském březnu provedl lékařský tým pod vedením čínského neurologa zákrok, při němž byl pacientovi s Parkinsonovou chorobou do mozku implantován systém pro hlubokou stimulaci mozku. Tříhodinové operaci se pacient podrobil v Pekingu, hlavní operační tým byl však celou tu dobou v téměř 3,000 kilometrů vzdáleném Hainanu na jihu země. Díky 5G připojení zajištěnému ve spolupráci s operátorem China Mobile a dodavatelem 5G technologie Huawei proběhl zákrok dle slov lékaře tak, jako kdyby byl pacient ve stejné místnosti.

Stojíme na prahu éry, kdy špičková lékařská péče může být dostupná okamžitě a po celém světě – ať již je pacient neschopen přesunu na elitní pracoviště, nebo je přesunu neschopen lékař. A to nejen v zapadlých koutech světa, ale i v případech živelní katastrofy, nebo právě kvůli karanténě.

Dle poradenské společnosti Deloitte je jedním z největších problémů, kterému naše společnost při pandemii čelí, efektivní způsob získávání, zpracování a ukládání obrovského množství dat. Na vlády je kladen obrovský tlak, aby monitorovaly vývoj šíření nákazy a vyvinuly maximální úsilí pro její kontrolu a následné zastavení. Vysoká mobilita populace je v tomto ohledu bohužel přítěží. Díky schopnosti okamžitě zpracovat kvanta dat z mnoha přístrojů najednou je možné efektivně využívat 5G technologie tak, aby pomohly správně určit nakažené či zjistit, s kým nakažený přišel do kontaktu. A stejně tak jako každá válka vede k technologickému pokroku, současnou pandemii provází pokrok v lékařství. Chytrých řešení postavených na síti 5G bylo vyzkoušeno v posledních měsících nespočet, zejména pak v asijských zemích, které nákaza zachvátila.

Po vypuknutí epidemie koronaviru v čínském Wu-chanu byly po celé Číně nainstalovány tisíce online monitorů tělesné teploty. Objevily se na letištích, nádražích a dalších velkých cestovních uzlech. Monitor na dálku snímá teplotu kolemjdoucích a shromážděná data mohou být v reálném čase posuzována, na základě čehož je možné ihned učinit potřebná opatření. Zcela průlomový je pak koncept chytrých sanitek. Ty vyráží pro pacienty s komplikovanou anamnézou, přičemž personál sanitky může díky stabilnímu připojení telekomunikovat pacientův stav s personálem nemocnice, ale v případě potřeby i s odborníky na druhém konci země. Monitoring v kvalitě 4K HD umožňuje v reálném čase sdílet důležitý video materiál, díky němuž neztrácejí lékaři při převzetí pacienta již ani minutu. Digitalizace tak pomáhá nejen efektivnímu zpracování informací o pacientově stavu a jeho vývoji, ale zejména významně přispívá k jeho včasnému léčení.

Lidé necestují za prací, ale práce za lidmi

Současná pandemie koronaviru má podle finanční skupiny JP Morgan velké ekonomické následky pro světovou ekonomiku. Obyvatelé technologicky pokročilejších zemí však dopady pocítí mnohem méně než ostatní a ti, kteří jsou pokroku otevřeni, mohou v dané situaci dokonce i nadále prosperovat. Díky zavedení 5G technologií mohou velké i menší firmy nadále fungovat a pomocnou ruku již nabízí technologičtí giganti.

Implementace 5G ovšem není řešením pouze pro krizové situace. Otevírá dveře novým pracovním příležitostem, flexibilním úvazkům, matkám na mateřské dovolené, lidem, kteří pečují o příbuzné a nemohou docházet do zaměstnání. Díky možnosti připojení mnohonásobně vyššího počtu zařízení na kilometr čtvereční je umožněn bezproblémový chod milionů chytrých produktů. Ty usnadní nejen každodenní fungování jejich majitelům, ale některé budou zachraňovat životy. Příkladem jsou monitorovací zařízení, jež sama v reálném čase reportují stav rizikových skupin a v případě nouze okamžitě zajistí pomoc odborníků se všemi relevantními informacemi. Výdobytky moderní společnosti generují obrovská kvanta dat, pro hladké fungování systému však musí být jejich přenos a zpracování bleskové a spolehlivé.

Světová pandemie ukazuje, že současná infrastruktura sítí 4G LTE naráží na své limity. Zatímco Asie díky přítomnosti 5G v rekordním čase navzájem propojila nově zřízené nemocnice napříč regiony a nasadila nejpokročilejší technologie, evropské země jako Německo, Francie či Velká Británie na budování nové infrastruktury teprve pracují. Česká republika má v tomto ohledu nakročeno jen velmi opatrně. Zbývá nám proto jen doufat, že z této pandemie nevyjdeme ekonomicky oslabeni. Evropské státy, které šly pokroku naproti, při včasném jednání ještě zvládneme dohnat. Další pandemii ve světě 4G si však již dovolit nemůžeme.

Tagy: