Jak na cestě do Chorvatska ušetřit a kde se vyplatí nakupovat? Vyzkoušeli jsme za vás

Štáb CNN Prima NEWS v Chorvatsku zjišťoval ceny v supermarketech i na trzích.

Reportérka radí, jak se připravit na dovolenou v Chorvatsku

Natankujte v Česku, před vjezdem do Slovinska si dvakrát zkontrolujte dálniční známku a nezapomeňte eura v hotovosti. Tyto rady divákům CNN Prima NEWS sdělila reportérka Kristýna Malá, která se nedávno vrátila z Chorvatska. Do oblíbené dovolenkové destinace již o víkendu zamíří tisíce Čechů. Reportérka přiblížila i místní ceny a zajímavé paradoxy.

Cílovou destinací v Chorvatsku pro štáb CNN Prima NEWS byl Split a ostrov Brač. „Vyráželi jsme z Prahy, jeli přes Vídeň, Záhřeb a pak do Splitu. Doporučovala bych řidičům určitě natankovat v České republice, protože Chorvatsko a Česko mají nejlevnější pohonné hmoty. Nejdráže na tom jsou v Rakousku a Slovinsku,“ sdělila Malá.

Podcenit by lidé, kteří se chystají na dovolenou do Chorvatska, neměli ani dálniční známky. „Na přechodu s Rakouskem jsme kupovali desetidenní, která v přepočtu vyšla na necelých 300 korun. Ve Slovinsku bych varovně zdvihla prst, protože mají elektronický systém. Raději proto dálniční známku zkontrolujte dvakrát, pořádně se podívejte, zda správně zadáváte SPZ. Na týden známka vyšla na 15 euro,“ pokračovala reportérka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští turisté se mohou radovat. RADAR napoví, ve kterých částech Chorvatska čekat tropy

V Chorvatsku se následně hradí mýtné. „Projížděli jsme dvěma mýtnými bránami, kdy jsme platili na jedné deset a na další 37 eur. Ze Splitu jsme poté jeli trajektem na ostrov, který na osobu vycházel na sedm euro a větší auto pro šest lidí vycházelo na necelých 30. Když jsme cestu tam počítali, tak se všemi uvedenými poplatky vyšla na necelých šest tisíc korun. Podruhé jsme tankovali až na chorvatských hranicích,“ uvedla.

Půllitr točeného za 90 korun

Kromě dopravy se štáb CNN Prima NEWS zaměřil také na ceny potravin a pokrmů v restauracích. „Nejdráže bude v restauraci, to je pochopitelné. Řada Čechů nám ale sdělila, že jsou na dovolené, a tak si to zaplatí. Například půllitr točeného piva vyšel v přepočtu na necelých 90 korun, snídaně byla za zhruba deset eur. Základní potraviny jsou ale podobně drahé jako v Česku. Výjimku tvoří například vejce, kdy deset kusů zákazník koupí za 80 korun,“ zmínila Malá.

Výhodněji většinou nenakoupíte ani na trzích. „Kilo nektarinek v supermarketu vyšlo na tři eura, tedy zhruba 70 korun. Na trhu stály 4,5 eura. Lidé si ale poté říkají, že chtějí ovoce čerstvé, domácí a opravdu kvalitní. Někteří Češi si do Chorvatska vozí i doma nakoupené trvanlivé potraviny nebo alkohol,“ podotkla. Národní pokrm – čevabčiči – štáb zakoupil s hranolky za 380 korun. Například boloňské špagety vyšly na 250 korun.

Lidé by neměli zapomínat ani na to, že se v Chorvatsku od ledna platí eurem. „Ceny mají uvedeny v kunách, ale opravdu je možné platit jen eurem. Navíc doporučuji, aby si lidé s sebou vzali hotovost,“ zdůraznila reportérka. A jak vypadá situace se službami, jako jsou sprchy na plážích, lehátka či atrakce pro děti?

Zjišťujte výhodné nabídky

„Hovořilo se o tom, že chorvatské pláže mají zpoplatněné i sprchy. Mapovali jsme to ve Splitu a na ostrově Brač, kde jsme byli ubytovaní. Sprchy ale byly zadarmo. Chorvatsko má kamínkové pláže, těch písečných je opravdu málo. Lehátko je možné pronajmout za šest eur na den, nebo si vzít vlastní. Atrakce stály kolem 12 eur – jak šlapadla se skluzavkou, tak kajaky nebo vodní atrakce pro děti,“ sdělila Malá.

Připojila i vlastní zajímavou zkušenost. „Kvůli natáčení jsem si půjčovala skútr. Cena za šest hodin byla 30 eur, na 24 hodin však vyšlo půjčení na 35 eur. Rozdíl je přitom jen 5 euro a 18 hodin navíc. Jen je potřeba vlastnit řidičský průkaz skupiny B, je to podobné jako u nás v Česku,“ dodala reportérka.

Tagy: