Jak na správné čištění zubů? Bez pasty a minimálně deset minut, radí lékař

Lékař David Urie v podcastu ON TOPIC promluvil o tom, jak o zuby správně pečovat.

ON TOPIC: Lékař David Urie – celý díl podcastu o zdraví zubů

Máte svůj elektrický kartáček nastavený na dvě minuty čištění? Lékař David Urie doporučuje mnohem delší dobu a navíc vysvětluje, že pasta není vždy nutná. V našem podcastu prozradil, čím zubům nejčastěji škodíme i jaké pomůcky k péči o ně použít.

Nejčastějšími problémy, které vznikají v ústní dutině, jsou zubní kaz a zánět dásní. „Poslední informace, kterou jsem našel, je z roku 2016 a WHO zde udává, že zubním kazem stálých zubů trpí dvě a půl miliardy lidí. Sezónní chřipku má asi jen miliarda lidí. Takže kdybychom to srovnávali, tak zubní kaz je častější než chřipka,“ vysvětlil lékař David Urie v našem podcastu ON TOPIC.

Na rozdíl od chřipky je však změna v zubu způsobená kazem nevratná. A jak říká lékař David Urie, zubaři zub v případě kazu neléčí, ale jen opravují. Jediným řešením je prevence a správná péče o zuby. Jak je tedy nejlépe čistit?

Čištění bez pasty a minimálně deset minut

Podle lékaře je pasta vhodná k deodoraci úst, ale pro samotné čištění zubů není vždy nutné ji použít. „Pasta byla dříve brána jako médium, kterým se na zuby dostávají fluoridy, které jsou do jisté míry schopné opravovat začínající defekt ze zubního kazu. Ale ono to není tak, že si občas vyčistíte zuby pastou a ta vám všechny defekty zalepí. Je tam vždy určitá hranice, kdy už žádný přísun fluoridů z pasty poškození nevyléčí,“ vysvětlil David Urie, proč byla dříve zubním pastám přisuzována velká důležitost.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jediné klíště vám může změnit život. Které nemoci přenáší a jak se proti nim chránit?

„Pasta také obsahuje abraziva, která by měla pomáhat k odstranění zubního plaku. Ale ono to má jednu nevýhodu. Když používáte pastu, tak musíte být u umyvadla, abyste tu pěnu mohli vyplivovat. Tím pádem se snažíte čas, který tam trávíte, minimalizovat. A čištění zubů není o kvantitě, ale o kvalitě,“ poradil David Urie, který raději doporučuje oželit pastu a dát si na čištění více času.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Když k diagnóze stačí chytrý telefon. Ušní infekci u dětí odhaluje AI pomocí nové aplikace

Jak je tedy s často doporučovanými dvěma minutami na čištění zubů? „Já tady nechci dávat čísla, protože pak si to lidé zapamatují a říkají: ‚On tvrdil, že minimum je 10 minut…‘ ale podle toho, jak je člověk zručný, tak se doba čištění, aby byly zuby hladké od povlaku, bude pohybovat mezi 10 až 15 minutami. A představte si, že jste 15 minut v koupelně,“ řekl lékař a dodal, že stačí navlhčený kartáček, případně na zubech nejprve napěnit trochu pasty a tu vyplivnout, abyste mohli v čištění pokračovat třeba při sledování televize. „Můžete čistit elektrickým kartáčkem, klasickým nebo jednosvazkovým, nejdůležitější je, aby vám ho pomohl odborník vybrat a naučil vás, jak s ním pracovat.“

Zásadní je čistit mezi zuby. Vzniká zde řádově 85–90 % nejčastějších obtíží, proto je to první místo, kde by měl člověk domácí péči dělat.

Zubní hygienik by měl být jako osobní trenér

Čištění zubů David Urie připodobnil ke cvičení. Kvůli tomu také doporučuje aspoň čas od času na zubní hygienu zajít a nespoléhat se jen na vlastní schopnosti. „Když budu chodit cvičit, tak i když nebudu chodit úplně na pravidelné hodiny, tak bude fajn, když trenér občas zkontroluje, jestli mám dobré držení těla, jestli správně dýchám… protože i když to je ze začátku úplně dobře nastavené, tak člověk třeba postupně začne hledat nějaké zkratky nebo se celý proces začne zadrhávat. Proto je vždycky lepší, se po určité době vidět.“

David Urie v sedmém dílu našeho podcastu ON TOPIC také prozradil, proč tolik lidí trápí obrušování zubů, kdy je potřeba vyměnit amalgámové plomby, které budou brzy zakázány, nebo kdy jít poprvé s dítětem k zubaři. Pusťte si celý rozhovor v úvodu článku, najdete ho také v podcastových aplikacích, na YouTube a Stream.

Tagy: