Návštěva zubaře zřejmě podraží. Hrazené plomby z amalgámu skončí, jiné zdarma nebudou

Zdravotní pojišťovny by měly nově hradit dospělým 40 procent ceny bílé plomby, na zbytek přispějí těm, kteří nebudou zanedbávat preventivní prohlídky. Vyplývá to z návrhu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. V současné době bílé plomby pojišťovna nehradí, zdarma jsou jen plomby z amalgámu a není možné si doplatit rozdíl. Amalgám bude v polovině roku 2026 zakázán, uvedl web Seznam zprávy.

„Úhradová regulace je nastavena na použití nejlevnějších materiálů a postupů, jejichž prostřednictvím lze zajistit péči o pacienty. Zastaralejší metody a materiály naopak lékaři považují často za překonané, což vede k neochotě je pacientům vůbec nabízet,“ píše ministerstvo zdravotnictví v odůvodnění návrhu.

K TÉMATU: Záškrt zabíjel v Česku. „Vymýcená nemoc“ překvapila lékaře na Jihlavsku, případů bylo více

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler loni v dubnu uvedl, že některé zubní ordinace už amalgámové plomby ani nenabízejí. „Mladí stomatologové už amalgám u pacienta zpravidla ani na škole nezhotovovali, takže bude rychle mizet,“ řekl tehdy Šmucler. Ve čtvrtečním vyjádření pro Seznam Zprávy amalgám hájí, pacientům podle něj neškodí a v některých případech je nenahraditelný.

„Máme už dnes hodně dětí, které kvůli tomu přišly o zuby. Sledujeme tedy, že se zákaz amalgámu projevil na zhoršení zubního zdraví,“ sdělil webu. Dětem do 18 let zdravotní pojišťovny hradí i bílé plomby, s čímž se počítá podle návrhu také do budoucna.

Resort původně v návrhu plánoval i pro dospělé možnost si rozdíl mezi cenou hrazené amalgámové plomby za 640 korun a bílé výplně v obvyklé ceně mezi 1 500 až 3 000 korun doplatit. Kvůli urychlení zákazu, který měl původně platit až od roku 2030, se to ale zřejmě nestihne.

Na rozdíl mezi budoucí čtyřicetiprocentní úhradou a zaplacenou cenou by měli mít pacienti podle návrhu novely možnost čerpat příspěvek pojišťovny. „Pojištěnec řádně dodržující termíny preventivních prohlídek bude moci na rozdíl mezi úhradou a účtovanou cenou využít celý příspěvek z fondu prevence,“ uvádí materiál.

Opuštění od amalgámu

V roce 2022 zdravotní pojišťovny zaplatily podle údajů ministerstva 4,6 milionu zubních výplní za zhruba tři až čtyři miliardy korun. Mezi nimi jsou ale jen ty u dětí nebo amalgámové u dospělých, většinou bílých výplní si lidé v ordinacích zubních lékařů zaplatili sami.

„Kolik si lidé zaplatili fotokompozitů, nikdo netuší, stejně tak keramické a skloionomerní výplně. Kdyby se přispívalo na všechny výplně, měli bychom aspoň přehled o počtu ošetření a kazivosti,“ uvedl loni Šmucler. Podle něj u dospělých počet výplní klesá, ale u dětí mírně roste.

V roce 2018 byly zakázány na úrovni EU plomby z takzvaného nedózovaného amalgámu, který připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Nyní je možné používat pro dospělé dál takzvaný dózovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. V roce 2017 EU avizovala, že by měl být zakázán v roce 2030. Nově byl termín stanoven na rok 2025, ČR by měla mít 1,5 roku odklad.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prodejci vyhazují tuny zboží s HHC, volají po kompenzacích. Vše věděli předem, tvrdí Válek

Tagy: